Kultúra

V Zlatých Moravciach sa bude ďakovať za úrodu: Blížia sa dožinkové slávnosti

Tradičná dožinková slávnosť, ktorá sa koná po žatve, ako poďakovanie za tohtoročnú úrodu, sa v Zlatých Moravciach bude niesť v duchu tradícií. Konať sa bude už čoskoro.

Ilustračný obrázok k článku V Zlatých Moravciach sa bude ďakovať za úrodu: Blížia sa dožinkové slávnosti
Zdroj: TASR

Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesní a neodolateľná vôňa tradičných špecialít sa bude šíriť v stredu 16. augusta o 17.00 hod. na štvrtom ročníku Dožinkových slávností. Tie sa v Zlatých Moravciach uskutočnia v priestoroch nádvoria Migazziovského kaštieľa.

„Dožinkový veniec bude symbolicky odovzdaný gazdovi podľa tradícií v sprievode dožinkových piesní. Dožinkovú atmosféru spríjemní vystúpenie Speváckeho súboru Zlatomoravčianka a hosť programu, ktorým bude Spevácky súbor Chyzerovčanka,“ povedala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, podľa ktorej nebude chýbať ani ochutnávka tradičných makových periek a šúľancov.

Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov. Tieto slávnosti neskôr nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM