Samospráva

V Moravciach sa budú zvyšovať dane: Čo všetko pôjde hore a o koľko?

Obyvatelia Zlatých Moraviec od budúceho roka zaplatia viac za likvidáciu komunálneho dopadu i na daniach z nehnuteľností. Zmeny všeobecne záväzných nariadení odsúhlasilo na konci októbra mestské zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku V Moravciach sa budú zvyšovať dane: Čo všetko pôjde hore a o koľko?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Obyvatelia Zlatých Moraviec doteraz platili za odvoz komunálneho odpadu paušálny poplatok 17 eur ročne. Podľa radnice sa nezvyšoval od roku 2013.

Náklady spojené so zberom, prepravou, uložením a zneškodňovaním komunálneho odpadu sú podľa predloženej kalkulácie od technických služieb mesta vyššie ako príjem z vybratého poplatku,“ informoval mestský úrad.

Mesto sa preto rozhodlo všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o poplatkoch za odpad zmeniť. „Ide o zvýšenie poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady o 30 percent, čo prestavuje pri paušálnom poplatku sumu 22 eur na osobu a rok. Zároveň sa počíta aj so znížením poplatku u osôb starších ako 62 rokov vo výške piatich eur z navrhovanej sumy,“ konštatuje sa v materiáli schválenom mestským zastupiteľstvom.

Mesto okrem toho na budúci rok zvýši aj dane z nehnuteľností. Podľa magistrátu je hlavným dôvodom zosúladenie jednotlivých sadzieb s platnou legislatívou.

Ročná sadzba dane zo stavieb nesmie presiahnuť desaťnásobok najnižšej ročnej sadzby. Rozdiel sadzieb v meste Zlaté Moravce v roku 2019 je 13,66-násobku. Preto sa je nutné tento stav zosúladiť zo zákonom. Najnižšia sadzba dane za rodinné domy a byty sa tak zvyšuje z 0,171 na 0,235 eura za štvorcový meter a daň za podnikateľské priestory sa zvyšuje z 2,337 na 2,35 eura za štvorcový meter. Zvýšenie ostatných sadzieb dane z nehnuteľností na rok 2020 je o 15 percent,“ informoval magistrát.

Zlaté Moravce sú tak po Nitre a Šali ďalším mestom, ktoré bude na budúci rok svojim obyvateľom zvyšovať miestne poplatky. Nitra i Šaľa ako hlavný dôvod uvádzajú neustále zvyšovanie povinností, ktoré samosprávam ukladá štát.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM