Peter Klimant Kultúra

V Moravciach sa bude ďakovať za úrodu: Blížia sa dožinkové slávnosti

Tradičná dožinková slávnosť, ktorá sa koná po žatve, ako poďakovanie za tohtoročnú úrodu sa v Zlatých Moravciach bude niesť v duchu tradícií. Konať sa bude už čoskoro a tešiť sa môžeme aj na ochutnávku poriadnych dobrôt.

Ilustračný obrázok k článku V Moravciach sa bude ďakovať za úrodu: Blížia sa dožinkové slávnosti
Zdroj: TASR

Slávnostná atmosféra odovzdávania dožinkového venca, spievanie dožinkových piesní v podaní folklórneho súboru Chyzerovčanka a Inovec a neodolateľná vôňa tradičných špecialít sa bude šíriť 6. augusta o 16.00 hod. na druhom ročníku Dožinkových slávností. Tie sa v Zlatých Moravciach uskutočnia v priestoroch nádvoria Migazziovského kaštieľa.

„Dožinky sú slávnosťou po ukončení žatvy. V minulosti sa počas nich vykonávali rôzne magické úkony, ktoré mali zabezpečiť dobrú úrodu v nasledujúcom roku. Rozmnožovaciu schopnosť obilia symbolizoval dožinkový veniec, ktorý sa plietol z prvých a posledných klasov,“ hovorí Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Tieto slávnosti podľa jej slov neskôr nadobudli ďakovný charakter. Hospodárovi sa poďakovalo a slávnostne mu bol odovzdaný žatevný veniec a nasledovala hostina. „V posledných desaťročiach prišlo k inovácii pletenia i obohateniu tvarov žatevných vencov, ktoré sa odovzdávali predsedom družstiev, alebo sa niesli pri príležitosti celoštátnych dožinkových osláv,“ dodala Packová-Zahradárová.

Zlatomoravecký dožinkový veniec, ktorý uplietli Anna Galabová, Mária Pekárová a Jakub Galaba bude počas slávnosti symbolicky odovzdaný zástupcovi družstva Agro Hosťovce – Štefanovi Kukučkovi, presne podľa starých tradícií. Počas slávnosti nebude chýbať ani ochutnávka tradičných makových periek a šúľancov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM