Peter Klimant Samospráva

V Moravciach padne dôležité rozhodnutie: Bude sa voliť hlavný kontrolór mesta

Na mestských poslancov čaká dôležité rokovanie. Už čoskoro v tajnom hlasovaní rozhodnú o novom hlavnom kontrolórovi Zlatých Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku V Moravciach padne dôležité rozhodnutie: Bude sa voliť hlavný kontrolór mesta
Zdroj: Dnes24.sk

V poradí 20. zasadnutie mestského zastupiteľstva sa uskutoční vo štvrtok 25. augusta 2016 o 15:00 hod. v obradnej sále Mestského strediska kultúry a športu v Zlatých Moravciach. Na programe rokovania je viacero vecí, témou dňa však bude voľba nového hlavného kontrolóra nášho mesta.

Odišiel z rodinných dôvodov

Zlaté Moravce sú bez hlavného kontrolóra od 30. júna 2016, kedy vo funkcii oficiálne skončil Michal Borkovič. Ten z pozície predčasne odišiel z rodinných dôvodov.

„Myslím si, že v mojom veku a pri tej energii, ktorá mi ešte zostáva, by som sa mal venovať viacej rodine, priateľom a sebe,povedal Borkovič poslancom na júnovom rokovaní zastupiteľstva.

Jedenásť kandidátov

Poslanci mali na voľbu jeho nástupcu presne 60 dní. Termín vyprší už čoskoro, meno nového kontrolóra sa preto dozvieme vo štvrtok.

O funkciu sa uchádza jedenásť kandidátov z radov právnikov, ekonómov, no o lukratívny flek zabojuje aj poslankyňa mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach.

Voľba hlavného kontrolóra sa uskutoční tajným hlasovaním poslancov. Na zvolenie je potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Ak ani jeden z kandidátov takú väčšinu nezíska, mestské zastupiteľstvo ešte na tej istej schôdzi vykoná druhé kolo volieb, do ktorého postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole volieb najväčší počet platných hlasov.

Môže sa rozhodnúť aj žrebom

V druhom kole je zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov v druhom kole volieb sa rozhoduje žrebom.

Presne takáto situácia nastala pri poslednej voľbe hlavného kontrolóra v roku 2011, ktorú vyhral Michal Borkovič. Do druhého kola vtedy totiž postúpili traja kandidáti a zhodne tu od poslancov získali po šesť hlasov. Rozhodnúť tak musel žreb.

Môže vás zaujímať:

Dobrá správa pre chodcov: Lávku cez Žitavu čaká veľká rekonštrukcia

Polámané i chýbajúce dosky: Stav detských ihrísk v Moravciach je stále zlý

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM