Adriana Blahová Iné športy

Úcta a sústredenie v kimone

Aj takto by sa dalo charakterizovať jedno z najpopulárnejších bojových umení - karate. Vďaka karate klubu BONSAI ZM majú aj Moravčania možnosť obliecť si kimono a naučiť sa pár užitočných bojových chvatov.

Klub BONSAI ZM funguje približne od roku 2000. Tréningy bývajú dvakrát týždenne po dve hodiny. Nadšenci tohto bojového umenia platia 7 eur za mesiac, čo je naozaj minimum v porovnaní s ostatnými športovými aktivitami či cvičeniami. Ak po zaplatení telocvične zvýšia nejaké peniaze, nakúpia sa potrebné pomôcky ako tlapy, vrecia, nunčaky či rukavice. Keď vznikalo karate, človek bol silno spätý s prírodou. Bosý cítil pod nohami pevnú zem. Ostalo to tak dodnes, pretože v teniskách to nie je ono. „Slovo karate znamená prázdna ruka,“ //vysvetľuje tréner Martin Dobiaš, držiteľ hnedého pásu. //„V tom spočíva vlastne celá filozofia. Nepoužívame žiadne zbrane, iba vlastné telo a udierame rukami. Sú to jednoduché pohyby, bloky a údery.“ S výnimkou malých zmien sa karate od svojho počiatku veľmi nezmenilo. Toto bojové umenie slúži hlavne na obranu. Nie je to o tom, že chcem niekoho zbiť.

Pred každým súbojom sa karatisti uklonia. Tým prejavujú úctu a rešpekt voči súperovi. Dýchanie je v karate nesmierne dôležité. „Keď absorbujem údery, vydýchnem. Keby som sa nadýchol, súper mi vyrazí dych,“ //hovorí Martin. Úder musí zastať päť centimetrov od súpera. Kopy a chvaty v podstate nie sú skutočné. V opačnom prípade sa jedná a o faul. V reálnom živote sa však karate dá naplno využiť. Obeť, ktorá má zvládnuté isté techniky tohto bojového umenia, je schopná napadnutie útočníka nielen odvrátiť, ale ho aj veľmi šikovne obrátiť proti nemu. Momentálne stojí na čele klubu rodinný klan Dobiašovcov, otec Jozef a synovia Martin a Jozef. Tréningy striedavo vedú aj Karol Absolón či Lukáš Antal. Podľa mladého trénera Martina však karate vo všeobecnosti nie je dostatočne propagované. Mnohí v Moravciach ani netušia, že tu karate klub existuje. //„Vždy na začiatku roka roznášame letáky, robíme nábor, chodíme po školách.“ //Na karate sa možno prihlásiť kedykoľvek počas roka. Ani vek tu nezohráva dôležitú úlohu. Je určená iba spodná veková hranica, a to päť rokov. //„Mali sme dokonca aj 50-ročnú pani, ktorá sem chodila,“ dodáva s úsmevom Martin.

Karatisti z klubu BONSAI sa niekedy zúčastňujú aj na majstrovstvách Slovenska. Väčšinou však chodia na súťaže v okolí. Na nich obsadia takmer zakaždým niektoré z prvých troch miest. Stanislav Havetta z klubu BONSAI sa zúčastnil aj majstrovstiev Slovenska, kde sa umiestnil v prvej desiatke. „V športovom karate patrí Slovensko k tým najúspešnejším. Keby sa tento šport viac prezentoval, ľudia by možno vedeli, že máme niekoľkonásobných majstrov sveta či majstrov Európy a sme veľmi úspešní v mládežníckych, juniorských či seniorských kategóriách,“ objasňuje Martin.

 Úcta a sústredenie v kimone
1
Galéria
karate bonsai
24
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM