Veronika Kalinová Rôzne

Učiteľ z Moraviec: Za prácu na školskom projekte doteraz nemám vyplatených 7000 eur!

Učiteľ zo Zlatých Moraviec sa ešte minulý rok zapojil do školského projektu, no ako tvrdí, za odvedenú niekoľkomesačnú prácu stále nedostal peniaze. Dlžná suma sa podľa slov pedagóga vyšplhala na 7000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Učiteľ z Moraviec: Za prácu na školskom projekte doteraz nemám vyplatených 7000 eur!
Zdroj: Webnoviny.sk

Učiteľ Ľuboš Michalík o tomto probléme hovoril s poslancami OĽaNO v parlamente, kde povedal, že Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ), ktorý viedol školský projekt, znížil pôvodne sľúbenú odmenu za tvorbu scenárov pre digitálne vzdelávacie objekty a chce ju vyplatiť aj spätne za už odvedenú prácu.

7000 eur

„Doteraz nemám vyplatených 7000 eur za 14 vypracovaných scenárov,“ povedal Michalík. Za jeden kompletný scenár, teda asi 50 hodín práce, mali učitelia pôvodne dostať 500 eur. Napokon im však má byť vyplatené iba 400, keďže sa mala znížiť časová dotácia.

Michalík pritom uviedol, že ÚIPŠ ho o tom ani neinformoval, koncom januára sa to dozvedel len z webstránky Centra vedecko-technických informácií, pod ktoré sa ÚIPŠ začlenil od 1. januára tohto roka. Mnohí učitelia, ktorí sa zapojili do projektu, podľa Michalíka stále nevedia, že robia za menej peňazí. Dodal, že aj na webstránke Centra vedecko-technických informácií je stále zverejnená aj pôvodná odmena pre učiteľov.

Zdá sa mu to nefér

Učiteľ Ľuboš Michalík sa do projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety zapojil vlani. Prvé scenáre urobil už v júni. „Za prvé dva projekty mi boli vyplatené peniaze v mesiacoch august – september,“ povedal učiteľ. Pôvodná zmluva mu skončila 12. septembra, z ÚIPŠ mu však napísali, že má pokračovať v tvorbe ďalších scenárov.

„Robil som ďalšie scenáre, dokopy ich bolo 17, dva mi boli vyplatené, jeden mi neschválili a 14 ostalo nezaplatených. Ešte aj z tých mi chcú odobrať po 100 eur za každý schválený scenár,“ vysvetlil. Priznal, že učitelia dostali šablóny, ktoré im pri tvorbe scenárov uľahčujú prácu, napriek tomu sa mu zdá nefér, že cena za prácu sa znižuje spätne.

Výzva ministrovi

„Zdá sa nám, že ministerstvo školstva si zase robí dobrý deň z učiteľov a pokúša sa ich vodiť za nos,“ uviedol poslanec Richard Vašečka z OĽaNO. Poslanci hnutia vyzývajú ministra školstva Dušana Čaploviča, aby sa touto situáciou zaoberal.

„Je eticky neakceptovateľné, aby učiteľ, takto skúšané povolanie, po nociach pracoval, vypracoval množstvo projektov, mal sľúbenú sumu 500 eur za jeden, a počas toho sa zmení cena za projekt a navyše pán učiteľ už viac ako tri mesiace nemá vyplatené peniaze,“ podčiarkla poslankyňa Eva Horváthová.

Mzdy sú vraj vyplatené

Manažérka publicity projektu Katarína Stoláriková hovorí, že centrum vyplatilo všetkým učiteľom, čo im patrilo. „OĽANO nehovorí pravdu. Neevidujeme žiadneho učiteľa, ktorý by mal nevyplatených 700 hodín práce odrobenej pre náš národný projekt,“ reagovala.

Ak mali títo poslanci takúto informáciu, mali sa podľa nej obrátiť na projektovú kanceláriu. „Všetci učitelia zapojení do tvorby digitálnych vzdelávacích objektov v rámci nášho národného projektu majú doteraz vyplatené všetky hodiny podľa pracovnej zmluvy. Všetky mzdy boli doteraz vyplatené podľa pôvodnej schémy, kde na jeden scenár pripadá 50 hodín práce. Preto žiaden učiteľ nemohol doteraz dostať mzdu pri zmenených podmienkach,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM