Kultúra Rôzne

Týždeň plný pracovného voľna: TIPY na jesenný oddych v prírode v našom okolí

Máme pred sebou týždeň plný voľných dní. Ako ich využiť v Zlatých Moravciach a blízkom okolí? Zájdite si do prírody!

Ilustračný obrázok k článku Týždeň plný pracovného voľna: TIPY na jesenný oddych v prírode v našom okolí
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Počas tohto týždňa slávime Sviatok Všetkých svätých a máme i jednorazový štátny sviatok, ktorým si Slovensko pripomenie 100. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa. Mnoho ľudí toto využilo a dalo si voľno počas celého pracovného týždňa.

Popri návštevách cintorínov tak bude zaiste čas i na zrelaxovanie v prírode. Počasie tomu bude priať, tak prečo to nevyužiť? V našom okolí je veľa skvelých možností kam si vyraziť, ak sa však neviete rozhodnúť, prinášame vám zopár tipov na jesenný oddych v zlatomoravskom regióne.

Veľký Tríbeč

Pokiaľ máte radi náročnejšie prechádzky, túra na Veľký Tríbeč je pre vás ako stvorená. Ide o najvyšší vrch celého pohoria Tríbeč, takže rátajte s tým, že sa aj trošku zapotíte. Túru sa oplatí začať z dedinky Kostoľany pod Tríbečom, kde sa prv môžete ešte pokochať kostolom svätého Juraja, ktorý je druhou najstaršou zachovanou predrománskou architektonickou pamiatkou na Slovensku. Potom sa už len vydáte po červenom turistickom chodníku, ktorý začína v obci a po vyškriabaní sa do nadmorskej výšky 827 m n.m budete tam. Krásna príroda a super pocit z výkonu sú zaručené.

Živánska veža

Zaujímavú historickú špecialitu nájdeme pri obci Jedľové Kostoľany. Je ňou Živánska veža. Ide o zrúcaninu stredovekej strážnej veže. Konkrétne ju nájdete v Cigánskej doline, ktorá oddeľuje pohoria Tribeč a Pohronský Inovec. O turistické chodníky nie je v okolí žiadna núdza. Dostať sa cez ne môžete buď do Veľkej Lehoty, alebo Malej Lehoty. V prírode sa teda môžete prechádzkovať i celý deň.

Čierny hrad

Ak radi spájate turistiku s históriou, Čierny hrad sa vám určite oplatí navštíviť. Ide o nenáročnú turistiku, hrad je svojou prístupnosťou vhodný takmer pre každého návštevníka. Zrúcanina je situovaná na brale v Tribečskom pohorí. Nachádza sa 13 kilometrov severne od Zlatých Moraviec, pod obcou Zlatno. Autom sa môžete dostať takmer až pod hrad, najľahší prístup je od Zlatna, kde si môžete zaparkovať auto pri rampe za obcou.

Studnička v Novej Vsi nad Žitavou

Neďaleko Zlatých Moraviec pri obci Nová Ves nad Žitavou sa nachádza zaujímavé pútnické miesto – novovesianska studnička. Nájdete ju v západnej časti chotára, ktorá má miestopisné pomenovanie Konopnice a Chrástočky. Studnička je zasvätená úcte Panny Márii Kráľovnej . Každoročne v období sviatku Panny Márie Kráľovnej sa tu koná mariánska púť. Okolie tohto pútnického miesta je ako stvorené na peknú prechádzku. Nechýbajú tu ani príjemné miesta na posedenie. Zaujímavosťou areálu je trojklenbový Turecký most. Ide o jedinečnú architektonickú pamiatku z 15. storočia, z obdobia tureckého pustošenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM