Kristína Striešková Rôzne

Turisti môžu hory čistiť pri každej návšteve

Tatranský okrášľovací spolok (TOS) pripravil projekt na čistenie Vysokých Tatier. Má názov Čisté Tatry a organizátori sa inšpirovali tradičným projektom Čisté hory, ktorý každoročne v jeden deň organizujú Štátne lesy Tatranského národného parku už 32

//„Je to doplnková aktivita k tomuto projektu, ľudia majú možnosť vziať si malú, ľahko rozložiteľnú igelitovú tašku a zniesť pár smetí, ktoré nájdu v horách do zberného miesta,“ //priblížil Jakub Staško z TOS. Igelitové tašky budú umiestnené v jednotlivých infocentrách v celej oblasti Tatier a tiež v Humno pube. Zberné miesta sa zatiaľ nachádzajú v Starom Smokovci za budovou údolnej stanice lanovky na Hrebienok, v Tatranskej Lomnici za budovou údolnej stanice lanovky na Skalnaté pleso a na Štrbskom Plese pod mostíkmi.
// „Všetky tri zberné miesta sú označené logom Zberné miesto Čisté Tatry. „Igelitové tašky, do ktorých môžu turisti zbierať odpad, sú z ekologicky rozložiteľného materiálu a mali by byť do roka a pol biologicky odbúrateľné,“ //doplnil Staško. Hlavným cieľom projektu je naučiť ľudí nehádzať odpadky do prírody a zodpovední turisti môžu takýmto spôsobom pomáhať horám, vždy keď do Tatier prídu.
Organizátori projektu v tejto súvislosti rozbehli aj súťaž. //„Stačí sa s taškou odfotiť pri tom, ako ju turista odovzdá do zberného miesta, zaslať nám fotografiu a my z nich vyžrebujeme víťazov, ktorí môžu získať víkendový pobyt v Tatrách či večeru v diskotékovom bare v Tatranskej Lomnici,“ //dodal Staško.

Projekt víta aj Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry (ZCR VT) i samotné mesto.// „Základná myšlienka, aby sa Tatry nečistili len jeden deň, ale priebežne celú sezónu, má svoje rácio a v každom prípade ZCR aj mesto Vysoké Tatry takúto iniciatívu podporí aj poskytnutím svojich priestorov a informačných možností,“// povedal riaditeľ ZCR VT Peter Chudý. Počas najvyťaženejších dní navštívi jednotlivé infocentrá v Tatrách okolo 500 návštevníkov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM