Adriana Blahová Futbal

Tréner ViOnu Juraj Jarábek: Niekedy sa cítim ako cirkusant

Juraj Jarábek (49) trénuje FC ViOn od roku 2009. Mužstvo doviedol do Corgoň ligy a minulú sezónu dosiahol doposiaľ najväčší úspech klubu. Tréner ViOnu nám prezradil ako rád relaxuje, ktorý z hráčov je najväčší poctivec a ktorý futbalista dostal najv

Prirodzený rešpekt a sarkazmus[/co­lor][/size]

Sám sa považuje za demokratického trénera. V tíme je najdôležitejšie ťahať za jeden povraz. Juraj Jarábek nepotrebuje byť prísny, ani cholerický „nervák“ ako väčšina trénerov. Dokáže si totiž vydobiť prirodzený rešpekt a sarkastickými poznámkami hráčov uzemniť. „Naši futbalisti sú na môj vkus až príliš dobrí. Zažil som družstvá, kde bol oveľa väčší hurhaj. Ale keď vyjdú na ihrisko, niekedy hrajú ako diabli. Je to živé a tak by to malo byť stále. Nie je tam extrémny tresk a nálada. Ten musím zabezpečovať skôr ja. Niekedy si pripadám ako cirkusant, aby to žilo. Ale to už asi patrí k trénerskému povolaniu,“ približuje tréner atmosféru v šatni pred zápasom.

Počas zápasu sa z tribúny častokrát ozývajú vulgarizmy či negatívne pokriky na adresu trénera. „Takí žičlivci sú u nás všade. Bohužiaľ, štadióny nie sú vypredané ako na západe. Je to počuť. Priznám sa, že to nie je príjemné, s tým sa musím jednoducho naučiť žiť, je to zamestnanie. Aj keď niekedy musím napočítať do desať, aby som sa neotočil a dotyčnému niečo nepovedal,“ tvrdí rodený Trnavčan.

Najskôr hrajúci tréner[/color] [/size]

Juraj Jarábek sa k trénerskému postu dostal viac-menej náhodou.// „Keď som hrával v Rakúsku, odvolali trénera. Funkcionári za mnou prišli so slovami, že musím robiť hrajúceho trénera. Tak som ho robil rok a pol. Chytilo ma to a drží dodnes,“// usmieva sa Jarábek. Ešte aj dnes si rád zahrá za starých pánov. Má síce zranené koleno, no tých 90 minút to ešte vydrží.

Knihy, filmy a potápanie[/co­lor][/size]

Bývalý futbalista a tréner si rád oddýchne pri dobrom filme či knihe. Najnovšie sa učí anglicky. Letnú dovolenku má už za sebou. „Rád sa potápam. Mojou obľúbenou destináciou je Egypt a Červené more.“ Tréner FC ViOnu sa snaží žiť zdravo.// „Snažím sa udržiavať ako sa dá. Som vinár. Dobré víno je moja jediná neresť. Mám someliérske skúšky. Som podpredseda Vincechu – trnavského,“// prezradil Juraj Jarábek.

Viac z rozhovoru nájdete vo videu k článku!

Video: Ján Suchodolinský

Tréner ViOnu Juraj Jarábek: Niekedy sa cítim ako cirkusant
1
Galéria
jarabek profil
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM