Kristína Striešková Rôzne

Trendy nových kúpeľní

Ako správne zariadiť kúpeľne? Čo v tomto roku letí? Aké štýly, farby a prevedenia obkladov a dlažieb? To všetko a oveľa viac nájdete v nasledujúcich riadkoch našej malej poradne.

[color=#0000ff]Čo je momentálne „in“?[/color] U architektov a dizajnérov sa udomácnili a ešte stále letia veľké formáty – tvoria čisté plochy jedného celku… Ideálne retifikované (brusené) – takmer bezšpárové. Obklady a dlažby s „vysokým leskom“ pomaly vytláča dizajn prírodných farieb. Imitujú sa prírodné povrchy – čohokoľvek, čo príroda dokáže vyčariť sa snažia dizajnéri na povrchoch dlažieb napodobňovať. Dominujú prírodné odtiene ľahkých pieskových sivých až cementových farieb, prechádzajú cez zemité hnedé odtiene do tmavo-sivých až čiernych hladkých povrchov zaujímavej štruktúry s rôznymi veľkoplošnými, ale veľmi jemnými vzormi imitujúcimi prírodu. Zvláštnosťou sú tiež obklady a dlažby s jemnými odleskami a povrchmi, ktoré vytvárajú rôzne optické efekty. Klasické kvietkové, lineálne, či vzorové listely, nahrádzajú veľké, ale nenápadné dekory prírodných motívov, imitujúce plastické tapety, taktiež dekory z viacerých vrstiev vyrábané špeciálnymi technológiami, ako napr. vrstvený porcelánový gres, či štruktúrované sklené dekory. Čistý dizajn obkladov a dlažieb dáva priestor pre dominantné prvky v zariaďovaní. Rustikálne , retro a vidiecke interiéry sú odľahčené keramickými povrchmi verne imitujúcimi kameň a tiež prírodné materiály – povrch často pôsobí veľmi staro, no čisto a ľahko. Listely, či dekory sú použité jemne, nenásilne „tón v tóne“ a navždy v kurze zostávajú mozaiky.

[color=#0000ff]Ako správne kúpeľne zariadiť?[/color] Aj keď sa nám kúpeľne trochu zväčšili a začali byť vnímané ako relaxačná miestnosť mohlo by sa zdať, že väčší kúpeľňový priestor sa bude dať ľahšie zariadiť, aj napriek tomu sa môžeme dopustiť mnohých chýb. Nedá sa presne stanoviť, aká rozloha je pre kúpeľňu primeraná, veľmi záleží od jej funkcie, počtu užívateľov, polohy v dome a predovšetkým od jej vybavenia zariaďovacími predmetmi. Aj keď rozľahlá kúpeľňa zdanlivo ponúka architektovi dostatok miesta na ich umiestenie, nie je jej zariaďovanie omnoho ľahšie než zariaďovanie kúpeľne malej. Samotný veľkorysý priestor totiž zďaleka nestačí k zaujímavému výrazu a dobrému každodennému fungovaniu kúpeľne. Veľmi záleží na premyslenej dispozícii a priestorových väzbách zariaďovacích predmetov, polohe vchodových dverí a okien. Usporiadanie podkrovných kúpeľní dramaticky ovplyvňuje výška podkrovnej nadmurovky a sklon strechy, ktoré musí kúpeľňa so všetkými zariaďovacími predmetmi rešpektovať.

Rovnako ako v ostatných miestnostiach, aj v kúpeľni mnoho domácností doslova zápasí s úložnými priestormi. S postupným rozširovaním rodiny plynulo narastá potreba úložných priestorov, ktoré sú často v začiatkoch súžitia mladého bezdetného páru výrazne podcenené. Po dokonalom zaplnení všetkých dostupných voľných odkladacích plôch dochádza k spontánnym, nekoncepčným a opakovaným nákupom solitérnych políc, skriniek alebo pojazdných vozíkov, ktorými sa priestor kúpeľne postupne neprehľadne plní. Preplnené otvorené dosky zavesených skriniek nesúrodých tvarov a rozmerov pôsobí trvale neusporiadane. Boj proti neporiadku treba začať s predstihom – už vo fáze projektu kúpeľne! Ideálne je koncipovať uzavreté úložné priestory ako dostatočne kapacitné (s ohľadom na budúci rozvoj a potreby rozrastajúcej sa rodiny) a súčasne nenápadné. Pre vstavaný nábytok je v projekte možné navrhnúť stavebné výklenky na mieru. Zapustené skrinky sa nám neskôr odvďačia dokonalým efektom – ich zrkadlové dvierka v líci steny získavajú výraz lepeného zrkadla.

V prípade, Vás informácie zaujali a máte záujem sa dozvedieť viac, alebo poradiť, či inšpirovať sa pri prerábke svojho domova, príďte navštívte Kúpeľňové štúdio, ktoré vzniklo s cieľom sprevádzkovať v Zlatých Moravciach predajňu pre koncových zákazníkov a stavebné firmy. Ponúka najširší výber obkladov a dlažieb, umývadlá, WC, vane, vaničky, sprchovacie kúty, hydromasážne systémy, kúpeľňový nábytok, kúpeľňové doplnky, zrkadlá, vodovodné batérie, stavebnú chémiu. Príďte si dať vypracovať cenovú ponuku a 3D vizualizáciu, úplne postačí hrubý náčrt pôdorysu s rozmermi miestnosti a pomocou Vašej predstavy a našich skúseností navrhneme originálnu, praktickú ale aj elegantne pôsobivú kúpeľňu. Nenechajte si pritom ujsť uvádzacie zľavy až do 30%.

**Kúpeľňové štúdio nájdete v areáli Stavebnín firmy BenátCentrum v Zlatých Moravciach na Tehelnej 4. Viac informácií nájdete na www.benatcentrum.sk. **

Benatcentrum_kupelna
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM