Richard Pročka Iné športy

Tradičný skýcovský pochod

Skýcov nežije len kultúrou, ale aj športom. Táto januárová sobota patrila tradičnému bežkárskemu pochodu.

V posledné sobotné poobedie mnohí zo Skýcovčanov smerovali do športového areálu chaty Breziny, ktorá sa nachádza priamo nad obcou. Pre každého v Skýcove bol dôvod samozrejmosťou. Konal sa tu totiž už jedenásty ročník tradičného bežkárskeho pochodu okolo obce. Obyvatelia spoločne zachovávajú tradíciu lyžovania, ktorá začala ešte v roku 1954. Hoci sa pochodu nemohol zo zdravotných dôvodov zúčastniť Július Kuruc, bývalý učiteľ a riaditeľ ZŠ v Skýcove, lyžiarsky tréner viacerých generácií Skýcovčanov a duša tohto podujatia, účasť bola výborná. V tomto ročníku ocenili za dlhoročnú účasť na pochodoch členovia Klubu biatlon Skýcov Janku Dávidovú, Jarmilu Hözlovú, Pavla Matejova a Miroslava Žikavského. Ako prezradil starosta obce Tomáš Kolembus: //„Pre obec je takéto podujatie veľkým prínosom a to hlavne z toho hľadiska, že si ľudia nájdu aj v tejto uponáhľanej dobe čas a idú trochu vyvetrať hlavy. Je to dlhodobá tradícia a obec ju bude vždy podporovať. Verím, že budeme pokračovať aj v budúcnosti a bude to takým spestrením zimy.“ //

Organizátor pochodu, Marián Miškov zo ZO ZTŠČ Klub biatlon Skýcov nás informoval, že účastníkov čakala 12 km dlhá trasa s niekoľkými prestávkami. Nakoniec sme sa sami presvedčili, že po čaji a hrejivom „poldecáčiku“ pre tých, čo na to majú vek, sa jednotlivé úseky prekonávali omnoho ľahšie. Oboznámil nás aj so slávnou minulosťou biatlonu v tejto obci. Do areálu sa v minulosti pri takýchto športových podujatiach hrnuli plné autobusy z celého Československa a biatlonisti sa dali počítať na stovky. Keď sa okruh s posledným bežkárom pri chate Breziny uzavrel, všetkých čakala večerná opekačka.

Je prekvapujúce, že na Slovensku ešte stále existujú obce, kde ľudia v úprimnom záujme striedajú kultúrne a športové podujatia jedno za druhým. Tajomstvo Skýcovčanov sa ukrýva v spoločnej chuti robiť pre seba ako spoločenstvo priateľských ľudí to, čo ich vzájomne poteší a zabaví. Početné aktivity tejto drobnej obce si môže vziať ako príklad aj nejedno slovenské mesto.

Tradičný skýcovský pochod
1
Galéria
biatlonskycov
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM