Veronika Kalinová Kultúra

Tradičné stavanie mája s veselicou: V Slažanoch to bude slávnostná udalosť

Stavanie mája je mnohoročná slovanská tradícia, ktorá je v súčasnosti, bohužiaľ, na ústupe. V niektorých slovenských mestách a dedinách dokonca máje ani nenájdete. Sú však obce, ktoré si tradíciu stavania mája udržiavajú so železnou pravidelnosťou dodnes. Takou obcou sú aj Slažany v našom okrese.

Ilustračný obrázok k článku Tradičné stavanie mája s veselicou: V Slažanoch to bude slávnostná udalosť
Zdroj: Dnes24.sk

Tradičné verzus súčasné

Kým sa voľakedy máje stavali každej mladej dievčine, dnes sa stavia jeden ústredný pre obec, prípadne pre školu. Zhruba od 90-tych rokov počet postavených májov pre vydajachtivé ženy klesol a máje sa stavali v centre obce alebo mesta, ako symbol jari a prebúdzania prírody. „Dnes sa už máje pre ženy nestavajú tak ako kedysi. Ja som ako mládenec chodieval stavať máje, aj svojej manželke som pár postavil. Vtedy to bola veľká udalosť,“ zaspomínal si Peter Smieška, predseda Klubu slovenských turistov Pustovník zo Slažian.

Zachovaná slažianska tradícia

V Slažanoch, v neďalekej obci pri Zlatých Moravciach, sa tradícia zachováva dodnes. Stavanie mája na starosti Obecný úrad, Hasičský zbor a Klub slovenských turistov Pustovník zo Slažian. Členovia klubu už tradične chodia pár dní pred samotným postavením mája vyberať ten správny strom, ktorý bude farebnými stuhami zdobiť ich obec. Tohtoročné stavanie mája v obci sa bude konať dnes o 19-tej hodine. „Zíde sa celá obec a po stavaní bude nasledovať veselica v dome kultúry tak ako každý rok,“ povedal Peter Smieška, predseda klubu.

Z tejto slávnostnej udalosti vám prinesiem v nasledujúcich dňoch aj fotoreportáž, ktorou si priblížime tradičnú atmosféru stavania mája v Slažanoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM