Kristína Striešková Rôzne

Topoľčianky vynovia za 2 milióny €! Takto sa zmenia...

Obec Topoľčianky preinvestuje peniaze z eurofondov na obnovu svojho centra už počas najbližších mesiacov. Stavebné práce majú byť ukončené do polovice októbra.

Centrálna časť obce má úspešne za sebou prvú etapu revitalizácie. Hlavná ulica v úseku od Litoměřickej ulice po Žikaveckú ulicu tvorí už takmer rok novú tvár Topoľčianok. Rekonštrukciou prejdú už v najbližších mesiacoch aj ďalšie časti centra obce. Realizácia projektu sa začala už v roku 2004 vypracovaním štúdie, pod ktorú sa ako hlavný architekt podpísal Jaroslav Meheš.

Dopravnú infraštruktúru do projektu zapracoval Štefan Lysý. Stavebné práce na Hlavnej ulici začali v júni 2010. Počas niekoľkých mesiacov bola v rámci prvej etapy zrekonštruovaná vodovodná sieť a verejné osvetlenie. Vznikli nové cyklistické chodníky, chodníky pre chodcov, lavičky a autobusové zastávky.

[color=#000099]­Nespokojní dodávatelia[/co­lor]

Začiatok druhej etapy bol pôvodne naplánovaný na jún 2011. Tento termín sa obci nepodarilo dodržať. Dôvodom boli námietky účastníkov súťaže, ktoré Úrad pre verejné obstarávanie uznal a súťaž dvakrát zrušil. Dodávateľa projekt získal až v decembri 2011, kedy elektronickú aukciu vyhrala spoločnosť Alpine Slovakia.

[color=#000099]­Prvý máj bez stavbárov[/color]

Druhá etapa revitalizácie centra pozostáva z takmer totožných prvkov, ako už zrealizovaná časť úprav obce. Spolu s výmenou lámp verejného osvetlenia, chodníkov a lavičiek plán rekonštrukcie zahŕňa opravu verejného WC, ako aj vytvorenia malého námestia v priestoroch pred Obecným úradom. „Stavenisko sme odovzdali realizátorovi už desiateho apríla, avšak dohodli sme sa na odložení začiatku stavebných prác na siedmy máj. Dôvodom je prvý maj, deň otvorených dverí, počas ktorého do našej obce každoročne zavíta približne10-tisíc návštevníkov. Nechceme, aby turistom počas tohto podujatia kazil zážitok pohľad na stavebné stroje,“ hovorí starosta Juraj Mesko.

Stavebné práce by sa mali skončiť v polovici októbra. Topoľčianky z fondov EÚ na obe etapy projektu revitalizácie centra získali takmer dva milióny eur. Úseku od Litoměřickej ulice po Žikaveckú ulicu bol pridelený nenávratný finančný príspevok vo výške 993 770 eur. Takmer rovnakú sumu (999 629 €) dostala obec na realizáciu druhej časti úprav centra.

[color=#000099]­Staronové srdce Topoľčianok[/co­lor]

Obec priestor pred obecným úradom už dlhodobo využíva pri organizovaní rôznych podujatí. Novovytvorené námestie bude túto funkciu plniť aj naďalej.„Plochu, ktorá vznikne budú môcť občania naplno využiť pri kultúrnospolo­čenských podujatiach, akými súnapríklad stavanie mája či stretnutie s Mikulášom,“ hovorí starosta Juraj Mesko.

Nový vzhľad centru dodá aj plánovaná výsadba zelene. Stromy, ktoré sa nachádzajú v strede obce zostanú zachované, obec ich výrub neplánuje.

Ján Suchodolinský

Topoľčianky vynovia za 2 milióny €! Takto sa zmenia...
1
Galéria
Topolcianky_namestie
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM