Peter Klimant Rôzne

Topoľčianky park sa prebúdza do sezóny: Na čo všetko sa môžeme tešiť?

Príjemné jarné počasie je v plnom prúde a ľudia vo veľkom navštevujú rôzne parky, aby si tam užili naplno takmer letnú atmosféru. My sme zavítali do jedného z najpopulárnejších parkov v našom okolí, aby sme zistili, čo je nové a na čo sa túto sezónu môžeme tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianky park sa prebúdza do sezóny: Na čo všetko sa môžeme tešiť?
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Topoľčianky park netreba ľudom z nášho okolia nejako bližšie predstavovať. Obľúbené miesto je počas slnečných dní vyhľadávaným cieľom pre ľudí zo širokého okolia. Návštevníci sa tu môžu dlhé hodiny prechádzať po spletitých zelených cestičkách, či len tak posedávať pri jednom z mnohých jazierok.

Správcom topoľčianskeho parku sú Lesy SR. Spoločne s nimi sa o toto miesto stará občianske združenie Park Topoľčianky, ktoré má s lesmi spravenú dohodu o tejto starostlivosti. O novinkách v parku nám porozprával zakladateľ tohto združenia Pavol Bobok, ktorý potvrdil, že sezóna jarných prác už naplno začala. „Ako prvé sme tento rok začali úpravu okolo kúpaliska. Ľudia to poznajú ako jazierko pri medveďovi, pretože kedysi tam bola socha medveďa, ktorú zničili vandali. Okrem tohto pri vstupe do parku prebehla brigáda, kde sa čistilo a skrášlilo okolie,“ prezradil Bobok.

Blíži sa Ranžírung

Momentálne sa v parku pripravujú na veľkú jarnú akciu pod názvom Ranžírung, ktorá sa tu uskutoční 17. mája. O čo presne ide? „Je to obnovenie historickej tradície, ktorá tu kedysi existovala. Ranžírung je vlastne slávnosť, pri ktorej sa z oranžérie vynášajú kvety a rastliny, rôzne citrusovníky, banániky, všeličo čo tie šľachtické rody kedysi pestovali. Tie sa vynášali na leto von a potom zase na jeseň sa vracali späť na prezimovanie do tej oranžérie. To vynášanie, to bol vždy taký slávnostný akt. Záhradník to všetko vtedy doniesol, ukázal tej vrchnosti a v podstate tým sa začalo leto v parku. No a my v tomto pokračujeme,“ vysvetlil Bobok.

Ranžírung sa bude v Topoľčiankach konať už po druhý rok. Pre všetkých návštevníkov bude opäť pripravený bohatý kultúrny program, takže sa bude na čo tešiť.

Tento rok hlavne zeleň

Hlavným cieľom tejto sezóny v parku bude podľa Boboka starostlivosť zeleň. „Počas tohtoročnej sezóny sa budeme venovať údržbe a čisteniu parku, pretože zase máme veci, ktoré nám už zarastajú. Príroda proste stále rastie. Ja by som bol preto rád, keby sme sa tento rok zamerali možno viac na tie zelené veci,“ povedal Bobok, ktorý zároveň priznal, že v parku je viacero miest, ako napríklad labutie jazierko, ktoré treba opraviť. Na to však treba peniaze. „My to všetko budeme robiť na základe toho, že uvidíme koľko zase sa nám podarí získať finančných prostriedkov a aké budú naše finančné možnosti.“

Tešiť sa však môžeme na vynovenú oranžériu, ktorú momentálne prerábajú Lesy SR. Podľa Boboka bude mať novú fasádu a dokončená by mala byť niekedy v letných mesiacoch.

Park má čo ponúknuť

Park láka turistov na mnohé veci. Na rozlohe vyše 30 hektárov sa okrem kopy zelene a unikátneho vodného systému nachádza aj kus histórie. Nájdeme tu veľký zámok, poľovnícky zámoček. Zaujímavosťou je Masarykova besiedka, ktorú občianske združenie Park Topoľčianky obnovilo minulý rok.

Okrem tohto všetkého tu turista nájde i viaceré zaujímavé zvieratá. Sú tu labute, kačky a momentálne najväčším hitom sú pávy, ktoré v parku pribudli minulý rok. Ak budete dostatočne pozorní, pri potulkách areálom ich môžete zazrieť. Musíte však vedieť, kde hľadať.

Miesto na prechádzku ako stvorené: Topoľčiansky park srší pokojom
7
Galéria
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM