Veronika Kalinová Rôzne

Topoľčianky budú ešte krajšie: V parku sa má obnoviť unikátny systém jazierok

V 7. ročníku Zelených oáz prostredníctvom grantov podporili 23 projektov. Jedným z nich je i obnova unikátneho vodného systému jazierok a prívodného kanála v historickom parku v Topoľčiankach.

Ilustračný obrázok k článku Topoľčianky budú ešte krajšie: V parku sa má obnoviť unikátny systém jazierok

Obyvatelia Topoľčianok sa môžu tešiť na vynovený a krajší park s unikátnym vodným systémom. Tento projekt zrealizuje Občianske združenie PARK Topoľčianky. Obnova by sa mala konať v časovom intervale od mája do septembra.

Podpora z grantov

Všetky projekty sú podporované z grantového programu Zelená oáza. „Na 23 projektov, ktoré sa budú z tohto grantu podporovať, sa vyčíslila suma vo výške 56-tisíc eur,“ informovala Eva Ščepková z Nadácie Ekopolis. Ústrednou témou tohto ročníka bol návrat k tradičnému pestovaniu úžitkových, liečivých a okrasných rastlín. Najviac projektov sa podporilo v Banskobystrickom, Nitrianskom a Žilinskom kraji, ďalej v Košickom a Prešovskom. O niečo menej projektov sa podporilo v Bratislavskom, Trenčianskom a v Trnavskom kraji.

Ďalšie schválené projekty

„Zelenú“ dostali napríklad i tieto projekty: projekt Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica s názvom Zelený priestor, nielen pre cyklistov, v historickom centre Banskej Bystrice, ďalej projekt Rekonštrukcia tradičnej ovocinárskej a včelárskej farmy alebo projekt Pasterikovej prírodnej záhradky na vytvorenie vzorovej, okrasnej a produkčnej záhrady pre potreby školských vzdelávacích aktivít.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM