Kultúra

Tomáš Garrigue Masaryk ožil v Topoľčiankach: Kedysi sem chodieval aj s rodinou

Vojenská blúza zapnutá až ku krku. Na hlave brigadírka, na nohách rajtky s čižmami. Najčastejšie v sedle koňa si veľmi rád pohovoril s roľníkom na poli, zaujímal sa o úrodu. Takého si pamätajú „tatíčka“ Masaryka v rôznych brožúrach obyvatelia Topoľčianok. Druhú marcovú nedeľu spomienky opäť ožili.

Ilustračný obrázok k článku Tomáš Garrigue Masaryk ožil v Topoľčiankach: Kedysi sem chodieval aj s rodinou
Zdroj: Dnes24.sk

Hlava štátu tu mala od roku 1923 svoje letné sídlo, kde pravidelne oddychovala a úradovala najmenej päť týždňov v roku. Na tento účel v topoľčianskom zámku pribudovali nad renesančnými krídlami manzardové podkrovie. Venované pamiatke 1. prezidenta spoločného štátu

Na zámku v Topoľčiankach je spomienka na prvého československého prezidenta Tomáša Garrigue Masaryka stále živá. Na prízemí je od roku 2001 inštalovaná bronzová socha prezidenta v nadživotnej veľkosti od českého sochára Otta Gutfreunda. Zachovalo sa tu po ňom množstvo predmetov – jeho obľúbené kreslo, posteľ či telefón.

Prezident si zámok mimoriadne obľúbil. Od roku 1923 do roku 1933 tu pravidelne letoval v čase prázdnin. Spolu s ním chodila do Topoľčianok aj jeho dcéra Alica a syn Ján. Občas sem prichádzala aj druhá dcéra Oľga s rodinou. Bol ženatý s Američankou Charlotte Garrigue (používal jej priezvisko pred svojím). Mali spolu 6 detí.

Tu odpočíval, ale aj pracoval, prijímal oficiálne i súkromné návštevy. Z filozofických rozhovorov s Karlom Čapkom v parku sa zrodila aj kniha vysokej výpovednej hodnoty „Hovory s T.G.M.” Za jeho éry vybudovali hotel Národný dom, kanalizáciu a čiastočne elektrifáciu. Farskému kostolu daroval dva zvony.

Skvosty zo života na Požitaví zaznamenal v knihe Ondrej Valach

„Osobnosť T. G. Masaryka azda nie je potrebné osobitne predstavovať. Má trvalé miesto nielen v českej histórii, ale všeobecne sa považuje za osobnosť európskeho významu. Prvý československý prezident často a veľmi rád chodil do nášho kraja, pretože si za svoje letné sídlo zvolil Topoľčianky. Pri svojich potulkách po okolí navštívil mnohé miesta na Požitaví,“ rozhovoril sa Ondrej Valach, regionálny historik, požitavský publicista a taktiež autor niekoľkých monografií horného Požitavia.

„Zatiaľ boli len sporadicky uverejňované články o jeho pobyte v našom kraji, preto vznikol návrh spracovať jeho pobyt kompletnejšie. Na to som sa podujal v knihe „Tomáš Garrigue Masaryk na Požitaví. Na recenzii a ilustrácii knihy sa podieľali historik Dušan Kováč a Jozef Trubíni,“ spomína v úvode autor knihy.

Milovníci histórie si prišli na svoje

Pre milovníkov histórie v Topoľčiankach pripravili nedeľné popoludnie v znamení Dňa Tomáša G. Masaryka. Ako prvého československého prezidenta pri rôznych štátnických podujatiach i v rodinnom súkromí dokumentovalo mnoho predmetov, čo sa tu po ňom zachovalo, ale tiež spomenutá kniha aj fotografie. Mnohé z nich boli zverejnené pri podobnom podujatí v roku 2000 pri príležitosti 150. výročia narodenia Masaryka.

O podujatie prejavilo záujem mnoho ľudí. Začalo spoločnou prechádzkou anglickým prakom na obľúbené miesta T. G. Masaryka so sprievodcom Milošom Kunským. Program pokračoval prehliadkou prezidentského apartmánu, Alicinho apartmánu, historickej časti kaštieľa a zámockej kaplnky s odborným výkladom Lýdie Némethovej.

Potom nasledovala prednáška o živote prvého prezidenta ČSR, predstavenie knihy od autora Ondreja Valacha – Tomáš G. Masaryk na Požitaví, ktorú predstavil autor spolu s ilustrátorom knihy Jozefom Trubínim. Podujatie bolo obohatené aj vystúpením folklórneho súboru Benát z Machuliniec s obľúbenou piesňou prezidenta Masaryka – Teče voda teče, pod Velecký majer.

A čo dodať na záver?

Každý, kto sa niekedy podieľal na podobnom projekte, ten to vie oceniť a asi bez váhania by povedal. Klobúk dole a veľké ďakujem všetkým zainteresovaným, ktorí podujatie podporili.

Anna Mondočková/mo­ravce24/

Deň T. G. Masaryka.
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM