Lucia Lauková Rôzne

TIP na výlet: Pod zrúcaninou hradu stojí najstaršia gaštanica na Slovensku

Jelenecká gaštanica je na Slovensku unikátom. Ide o najstarší známy pokus o umelo založený lesný porast na území krajiny.

Ilustračný obrázok k článku TIP na výlet: Pod zrúcaninou hradu stojí najstaršia gaštanica na Slovensku
11
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Okrem toho je táto lokalita výnimočná aj tým, že je jediná na Slovensku, kde sa gaštan jedlý prirodzene zmladzuje. „To znamená, že sa tu správa akoby bol pôvodným druhom,“ píše v článku Denisa Tarinová z Ústavu ekológie lesa SAV Zvolen publikovanom v Enviromagazíne.

Pre svoju jedinečnosť bola Jelenecká gaštanica v roku 1952 vyhlásená najskôr za štátnu prírodnú rezerváciu. V súčastnosti je klasifikovaná ako chránený areál so 4. stupňom ochrany.

Jelenecká gaštanica leží pod hradom Gýmeš v nadmorskej výške 425 m n. m.. Vedie k nej zelený turistický chodník. Má rozlohu 38 000 metrov štvorcových. Najstaršie stromy môžu mať viac ako 300 rokov. Prvé gaštany tu však boli vysadené oveľa skôr.

Založená Forgáchovcami

Gaštanicu údajne založili zakladatelia rodu Forgáchovcov v polovici 13. storočia. „To znamená, že ide o najstarší známy pokus o umelo založený lesný porast na území Slovenska, ktorý bol navyše aj úspešný. Vďaka aklimatizácii gaštana jedlého v dubovo-hrabovom lese dnes pod Gýmešom rastú stromy staré viac ako tristo rokov,“ uvádza sa na stránke Turistického informačného centra.

„Jelenecká gaštanica je najkrajší a najstarší umelo založený čistý porast gaštana jedlého na Slovensku, a preto si zaslúži našu pozornosť a starostlivosť,“ dodala vo svojom článku Denisa Tarinová.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Gýmeš
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM