Kultúra

Tajomstvá nášho okolia: Objavte jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč

Unikátne prírodné útvary ukrývajúce sa v hĺbke jaskýň predstavuje výstava Jaskyne v našom regióne.

Ilustračný obrázok k článku Tajomstvá nášho okolia: Objavte jaskyne ukrývajúce sa v pohorí Tribeč
Zdroj: TASR

Sprístupnená je v priestoroch Mestského múzea v Zlatých Moravciach, návštevníci si ju môžu pozrieť do 20. novembra.

„Výstava prostredníctvom mapy predstavuje, aké klenoty tohto druhu ukrýva pohorie Tribeč. Jej súčasťou sú fotografie a popis najvýznamnejších jaskýň s vyznačenou polohou, ale i všeobecné informácie o speleológii, osobnostiach, súčasnom stave výskumu a o Speleoklube Tribeč,“ informovala Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianskeho múzea, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.

Nechýbajú ani trojrozmerné exponáty, ako sú osobný výstroj jaskyniara, lezecké pomôcky, pomôcky na mapovanie, dokumentáciu, kopanie a transport materiálu. Výstavu dopĺňa speleologická literatúra.

Jaskyne sú prírodnými fenoménmi, ktoré ukrývajú v svojich hlbinách jedinečné útvary kvapľovej výzdoby, vodou vypreparované skalné tvary, podzemné siene a kaňony i priezračné jazerá. Napriek stálej nízkej teplote ich obývajú nielen netopiere, ale i rôzne drobné živočíchy.

Ich správu, ochranu a starostlivosť zabezpečuje Správa slovenských jaskýň. Nové jaskyne alebo ich časti objavujú najmä členovia Slovenskej speleologickej spoločnosti. Na území Slovenska je známych vyše 7100 jaskýň, ktoré sa nachádzajú prevažne v oblasti Tatier.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM