Richard Pročka Kultúra

Súsošie Golgota poškodené!

Jedna z dominánt Námestia A. Hlinku v Zlatých Moravciach nedávno utrpela ďalší úder. Spôsobil poškodenie vandal alebo zub času?

Jeden z krížov pieskovco-tufového súsošia Golgoty z 18. storočia je zlomený. Golgota spadá do majetku mesta a starostlivosť o ňu zabezpečujú Záhradnícke služby. Mestská polícia sa mimo kamery vyjadrila, že o veci vie a nepredpokladá, že poškodenie zapríčinil niekto úmyselne. Kríž jedného zo zločincov, ktorých ukrižovali na Golgote spolu s Kristom, sa teda pravdepodobne zlomil samovoľne, pod vplyvom dlhodobého pôsobenia poveternostných podmienok.

Nejde o prvé poškodenie súsošia. Kríž, ktorý nesie telo Krista, padol v roku 1980. Jeho rozlámané kusy pietne zakopali na mestskom cintoríne a na jeho miesto osadili kríž nový. V roku 1992, po tom ako starostlivosť o Golgotu prevzali Záhradnícke služby, bol kríž vykopaný a v rámci renovácie súsošia opätovne osadený na pôvodne miesto. Golgota bola rekonštruovaná so súhlasom Krajského pamiatkového úradu v Nitre. Opravy sa opakovali aj v roku 1996 a 2004. Riaditeľ podniku Marián Tomajko o poškodení vie a prehlásil, že: „po vyjadrení reštaurátora sa pristúpi oprave.“

golgota
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM