Richard Pročka Rôzne

Sú parky parkmi?

Zlaté Moravce patria k mestám, ktoré majú väčší počet parkov, ako býva zvykom. Aký je ich stav?

Záhradnícke služby obhospodarujú parky ako vedia a ako im to dovoľuje finančná situácia. Riaditeľ mestského podniku Marián Tomajko považuje za park v najlepšom stave jednoznačne Park Janka Kráľa pri MsKS. Nedávno bol rekonštruovaný a je to aj vidieť. Za park v dobrom stave považuje aj pietny park pri mauzóleu Migazzivcov. Ako sám prezradil, bol robený projekt na rekonštrukciu mestského parku na Ulici 1. mája. Veľkým problémom sú aj vandali. Ak sa v parkoch čo to urobí, okamžite si na tom ktosi vybíja zlosť, alebo dokazuje svoju fyzickú zdatnosť. Najväčší podiel na vandalizme pripisuje Marián Tomajko školou povinným. Aký má dôkaz? Hovorí, že: „relatívny pokoj je cez prázdniny“ a to hovorí za všetko.

Naša redakcia pre vás zhodnotila ich stav:

Park Janka Kráľa: Park je naozaj v najlepšom stave (v rámci parkov v meste). Pre svoju dobrú polohu je vyhľadávaný všetkými vekovými kategóriami. Po rekonštrukcii vyžaduje oproti ostatným parkom minimum: kosenie a neustále vracanie lavičiek na pôvodné miesta.

Pietny park pri mauzóleu Migazziovcov: Historický park so vzácnymi drevinami si aj po viac ako sto rokoch udržiava dobrú kondíciu. Miestami je však prebujnený a začína si čoraz viac vyžadovať ruku záhradného architekta. Najmenej sa na zarastené zákutia sťažujú milenci, ktorých je v parku po nociach vždy dosť. Taká je skutočnosť. Cez deň prázdny, v noci plný. Ak však chceme park predstavovať turistom a to dúfajme, že čoraz väčšiemu počtu, treba zasiahnuť. Čiastkové opravy mauzólea nestačia. Zamyslieť sa treba aj nad prezentáciou tejto pamiatky, ktorá by v budúcnosti mohla byť lákadlom ako pre návštevníkov mesta, tak aj domácich.

Mestský park na Ulici 1. mája: Park, ktorý by mal byť centrom oddychu a zábavy rodín zúfalo čaká na spomínaný projekt. Amfiteáter uprostred parku by mohol byť hlavnou zbraňou konceptu. Dnes je park tichý, utopený v odpadkoch a často úplne prázdny. Prevádzka pri amfiteátri skôr odstrašuje, ako pozýva a namiesto kaviarne s mladými rodinami pri stoloch pod slnečníkmi, po večeroch kumuluje „šomrajúce“ skupinky systematicky rozmiestnené po ešte existujúcich lavičkách.

**Park mládeže: ** Mnohým známejší pod svojim starším pomenovaním „Park milicionárov“, je najväčší rozlohou a zároveň potenciálom. V parku aj napriek jeho „zdivočelosti“ cítiť pôvodnú koncepciu a stále v sebe ukrýva veľa krásnych miest. Oproti ostatným parkom má výhodu vodnej plochy a priestranných zelených lúk. Nevýhodou je snáď len fakt, že je park azda najvzdialenejší od centra. Žiadna vzdialenosť by však pre obyvateľov mesta nebola priveľká, ak by v parku bolo kde športovať, prejsť sa na korčuliach, alebo s deťmi kŕmiť nejakú tú kozičku či oslíka. Príkladom dobrej údržby a obdobného všestranného využitia je neustále plný nitriansky Mestský park na Sihoti. Ten náš je zatiaľ hluchým miestom bez využitia.

Marian Tomajko však naznačil skôr opačný vývoj, ako by sa žiadalo. Hovorí, že oproti minulosti je finančný balík pre Záhradnícke služby menší a čo je ešte horšie, v blízkom zlučovaní Technických a Záhradníckych služieb vidí úpadkový scenár a návrat k stavu pred rokom 1992. Je presvedčený, že problémom bude aj pokosiť trávnik. Môžme sa teda tešiť na to, čo je v iných mestách samozrejmosťou? Budú mať Zlaté Moravce zelené miesta pre oddych, prechádzky, kávu s priateľmi, šport, alebo hru našich detí?

Foto:

  1. – 5. Park Janka Kráľa
  2. – 9. Pietny park pri mauzóleu Migazziovcov
  3. – 14. Mestský park na Ul. 1. mája
  4. – 20. Park mládeže
ZMparky
20
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM