Kristína Striešková Rôzne

Štyri mestské podniky v Moravciach sú bez riaditeľov

Riešiť straty či nehospodárnosť v mestských podnikoch mali noví riaditelia, ktorí by vzišli z výberových konaní. Po jeden a pol roku sa nič nedeje. Či to súvisí so šetrením a hlavne znížením výdavkov, sme sa z radnice zatiaľ nedozvedeli.

Štyri mestské podniky v Zlatých Moravciach nemajú riaditeľov. Mestské stredisko kultúry a športu, Technické služby, Službyt a Mestskú nemocnicu vedú len poverení riaditelia. Najdlhšie je bez oficiálne potvrdeného šéfa mestským zastupiteľstvom Mestské stredisko kultúry a športu. Riadením strediska je poverený jeden a pol roka (opakovane) Peter Kereš, dôveru mal aj za bývalého vedenia. Polročné obdobie, na ktoré možno niekoho poveriť riadením organizácie do zvolenia nového riaditeľa, už teda uplynulo.

Primátor Peter Lednár je vo funkcii jeden a pol roka. Do volieb išiel s tým, že na riadiacich postoch mestských podnikov zasadnú odborníci. A tak tri mesiace po ujatí sa funkcie, vypísal 31. marca 2011 výberové konania na posty riaditeľov mestských podnikov. Zmeny sa mali dotknúť Záhradníckych služieb, Technických služieb, Správy športových zariadení, Mestskej nemocnice, Mestského kultúrneho strediska, Službytu a Mestskej polície. Nových šéfov mali dostať až po aprílových výberových konaniach. „Verím, že to budú profesionáli, potiahnu s nami za jeden povraz a že dostanú mesto z tejto krízy von,“ hovoril Peter Lednár vo vyhláseniach.

Riadneho riaditeľa majú len Záhradnícke služb[/size]y[/co­lor]

Primátor očakával, že sa po vymenovaní nových ľudí do riadiacich funkcií zlepší práca príspevkových organizácií. Dôvodom na zmeny malo byť podľa Lednára málo transparentné a finančne nezodpovedné hospodárenie v mestských podnikoch ešte z čias bývalého vedenia. Po novom jeho riaditelia mali niesť za všetko v nimi riadených podnikoch aj patričnú zodpovednosť. Dnes to vyzerá asi takto: Riadne zvoleného riaditeľa ešte z čias bývalého vedenia mesta majú len Záhradnícke služby, už roky ich vedie Marián Tomajko.

V októbri 2011 mestské zastupiteľstvo schválilo zlučovanie mestských podnikov k 1. januáru. Hlavným cieľom bolo podľa predkladateľa zefektívnenie služieb pre občanov mesta. Za týmto účelom sa menili a rušili názvy oddelení Mestského úradu. Do dnešných dní má mesto päť mestských podnikov. Zlúčili sa Správa športových zariadení a MsKS. Pôvodná koncepcia zlúčenia aj ostatných podnikov do jedného megapodniku, z dielne bývalého prednostu Jána Jamricha, bola poslancami nakoniec zavrhnutá. Mestskú nemocnicu čaká transformácia v zmysle zákona.

Anna Mondočková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM