Rôzne

Stará tradícia, ktorá sa už takmer vytratila: V Zlatých Moravciach ožijú páračky

V Zlatých Moravciach sa bude opäť diať niečo výnimočné. V našom meste ožije stará tradícia, ktorá už takmer úplne vymizla!

Ilustračný obrázok k článku Stará tradícia, ktorá sa už takmer vytratila: V Zlatých Moravciach ožijú páračky
Zdroj: Dnes24.sk

Páračky sa budú konať v Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach v piatok 25. novembra 2016 o 13.30 ho­dine. Túto zaujímavú kultúrnu akciu pripravujú členky Speváckeho súboru Kolovrátok z Prílep spoločne s múzeom.

Ako uvádza múzeum, páranie bude sprevádzané rozprávaním o tejto tradícii a spievaním piesní. Po skončení práce budú návštevníci pohostení tradičnými jedlami, ktoré sa v minulosti podávali pri tejto spoločenskej udalosti.

„Páranie peria sa v minulosti uskutočňovalo v zimnom období po ukončení hlavných prác. Ženy a dievčatá sa schádzali v jednej domácnosti, kde párali perie domácej gazdinej do chystanej výbavy pre dcéru, či pred krstinami. Perie sa páralo vo večerných hodinách do polnoci,“ vysvetľuje Ľubica Packová-Zahradárová z Ponitrianske­ho múzea.

Ako ďalej povedala, pri tejto spoločenskej udalosti sa zvykli rozprávať žartovné i strašidelné príbehy a spievali sa piesne. Páračky nezriedka končili aj rôznymi hrami, či tancom. „Po skončení prác gazdiná všetkých pohostila koláčmi, sušeným ovocím, pálenkou a inými dobrotami,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM