Veronika Kalinová Rôzne

Stále živá legenda o pustovníkovi spod Tribeča: Ubehlo už 70 rokov od jeho zmiznutia

Počuli ste už o pustovníkovi spod Tribeča? Pustovník bol záhadný muž, ktorý žil pod Veľkým Tribečom. Dodnes sa o ňom kolujú rôzne historky, ktoré sú založené na polopravdách a domnienkach.

Ilustračný obrázok k článku Stále živá legenda o pustovníkovi spod Tribeča: Ubehlo už 70 rokov od jeho zmiznutia
Zdroj: Dnes24.sk

Kto to bol?

Pustovník žil pod Veľkým Tribečom, neďaleko od turistickej trasy stoja pozostatky jeho kamenného domu a vyviera studnička, ktorá je po ňom pomenovaná. „Ľudia hovorili, že to bol Moravan, avšak nikto nepoznal jeho meno,“ povedal pán Jozef. Pamätajú si ho ako extrémne plachému muža, ktorý žil tajomným životom sám v horách, 5 kilometrov od najbližšej dediny Zlatno. Pred skromným domom z kameňa, dreva a slamy mal kúsok poľa, na ktorom si čo-to svojpomocne vypestoval. Keď pustovník zbadal prichádzajúceho človeka, okamžite sa schoval do húštin. Bolo veľmi problematické ho zazrieť. „Nikto sa s ním nikdy nerozprával a nechodil ani do dediny,“ spomína si pán Jozef zo Zlatna. Na všetko si vystačil sám a mnoho rokov žil v súlade s Tribečským pohorím.

Pustovník opradený tajomstvami

Naposledy ho videli počas druhej svetovej vojny, kedy pravdepodobne umrel na starobu. Jeho pozostatky sa však nikdy nenašli. Už je to 70 rokov, čo ho nikto v lese nezazrel, avšak legenda o pustovníkovi je stále živá. Zlatňania si radi hovoria historky o tomto záhadnom mužovi, ktorý toľké roky žil v ich blízkosti, ale nič sa im nepodarilo o ňom zistiť. Kolovali sa o ňom rôzne historky o tom, kto ho kedy a kde zazrel. „Dokonca sme zastrašovali aj svoje deti, že ich príde vziať pustovník,“ úsmevne dodáva obyvateľ Zlatna.

Pustovníkova usadlosť

Pustovníkovu usadlosť je možné nájsť na turistickej trase na Veľký Tribeč od dediny Zlatno. Je na pár metrov od rázcestia, kde sa stretá zelená, modrá a červená turistická značka. Na rázcestí je osadená informačná tabuľa. Pre turistov sú vyrobené i drevené lavičky na odpočinok pri Pustovníkovej studničke, v ktorej je možné osviežiť sa pramenistou vodou.

O toto miesto sa stará Klub slovenským turistov Pustovník zo Sľažian, ktorý je pomenovaný práve podľa záhadného pustovníka spod Tribeča.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM