Kristína Striešková Rôzne

Spravodlivé poplatky za odpad?

Výška poplatku za komunálny odpad a drobný stavebný odpad v Zlatých Moravciach činí ročne 16 € na obyvateľa. Je potrebné vedieť, že výšku poplatku za komunálne odpady si určuje každá samospráva samostatne.

Obec je zo zákona povinná zabezpečiť okrem iného aj zberné nádoby. Obyvateľom v rodinných domoch sa zdá demotivačné, že sa odpad platí na osoby a nie na nádobu.

Lístkový systém – spravodlivejší? „V minulosti to bolo tak, že som kúpil lístky a koľko som mal odpadu toľko som si dal vyviezť za daný týždeň. Prečo platíme komunálny odpad za osobu a nie za vývoz smetnej nádoby? Mesto dostane za nás viac peňazí do kasy, ale v termíne dávame na vývoz iba jednu smetnú nádobu,“ //pýta sa rozhorčený obyvateľ. Spravodlivejší bol vraj lístkový systém a nebolo ani toľko čiernych skládok. Vzhľadom k tomu, že v komentároch občanov sa čoraz častejšie objavujú osobné invektívy, súvisiace s odpadom, požiadali sme o vysvetlenie zákona 582/2004 Z.z. prednostu MsÚ Jána Jamricha. Veď nech sú dvaja či štyria, ale pokiaľ vedia s odpadom naložiť tak, že naplnia iba jednu nádobu prečo majú platiť za viac osôb? Je to spravodlivý systém odpadového hospodárstva? ** Odpovedá prednosta MsÚ Ján Jamrich** Mesto Zlaté Moravce v súlade s ustanovením § 6 ods. 1 zák. SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a ustanoveniami zákona NR SR č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady vydalo Všeobecne záväzné nariadenie č. 11/2011 o miestnom poplatku za KO a DSO na území mesta Zlaté Moravce. Miestny poplatok za komunálne odpady a DSO sa platí za komunálne odpady okrem elektroodpadov a drobné stavebné odpady, ktoré vznikajú na území obce (§ 77 ods. 1 zák. 582/2004). Podľa § 2 ods. 14 zákona NR SR č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov komunálnymi odpadmi sú odpady z domácnosti vznikajúce na území obce pri činnosti fyzických osôb a odpady podobných vlastností a zloženia, ktorých pôvodcom je právnická osoba alebo fyzická osoba – podnikateľ, okrem odpadov vznikajúcich pri bezprostrednom výkone činností tvoriacich predmet podnikania alebo činnosti právnickej osoby alebo fyzickej osoby – podnikateľa, za odpady z domácnosti sa považujú aj odpady z nehnuteľností slúžiacich fyzickým osobám na ich individuálnu rekreáciu, napríklad zo záhrad, chát, chalúp, alebo na parkovanie alebo na uskladnenie vozidla používaného pre potreby domácnosti, najmä z garáží, garážových stojísk a parkovacích stojísk. //Komunálnymi odpadmi sú aj všetky odpady vznikajúce v obci pri čistení verejných komunikácií a priestranstiev, ktoré sú majetkom obce alebo v správe obce, a taktiež pri údržbe verejnej zelene vrátane parkov a cintorínov a ďalšej zelene na pozemkoch právnických osôb, fyzických osôb a občianskych združení.

Miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady je obligatórny a mesto je povinné ho na svojom území zaviesť podľa § 2 ods. 2 zákona č. 582/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov.

Podľa § 77 ods. 2 písm. a) zák. č. 582/2004 poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady platí poplatník, ktorým je fyzická osoba, ktorá ma v obci trvalý alebo prechodný pobyt alebo ktorá je na území mesta oprávnená užívať alebo užíva byt, nebytový priestor, pozemnú stavbu alebo jej časť, alebo objekt, ktorý nie je stavbou, alebo záhradu, vinicu, ovocný sad, trvalý trávny porast na iný účel ako na podnikanie, pozemok v zastavanom území mesta okrem lesného pozemku a pozemku, ktorý je evidovaný v katastri nehnuteľnosti ako vodná plocha. Ak viacero poplatníkov podľa odseku 2 písm. a) žije v spoločnej domácnosti, plnenie povinností poplatníka môže za ostatných členov domácnosti prevziať na seba jeden z nich. Sadzba poplatku nesmie byť vyššia ako súčet priemerných nákladov obce na zabezpečenie činností nakladania s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi vrátane nákladov súvisiacich so zabezpečením zberných nádob pripadajúcich na jeden liter, dm3 alebo kilogram týchto odpadov (pri množstvovom zbere) alebo pripadajúcich na priemerné množstvo komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov vytvorených jedným poplatníkom v meste za jeden kalendárny deň, ak mesto zabezpečuje zhodnocovanie týchto odpadov, náklady sa musia znížiť o výnosy mesta zo zhodnotenia (§ 78 ods. 2 zák. 582/2004).

Kto a na základe čoho určuje sadzbu poplatku? Sadzba poplatku bola vypočítaná Technickými službami mesta podľa skutočných nákladov na zber a prepravu KO a DSO, zneškodňovanie skladovaním KO a DSO, z poplatku za uloženie odpadov a účelovej finančnej rezervy. Náklady boli znížené o príspevok z Recyklačného fondu za separovaný zber a o príjmy zo zhodnotenia komodít separovaného zberu.

Príjmy z poplatkov za uloženie odpadov na skládke sú príjmom rozpočtu obce a použijú sa výhradne na účely odpadového hospodárstva (§ 4 ods. 3 a 5 zákona NR SR č. 17/2004 Z. z. o poplatkoch za uloženie odpadov. Prostriedky z účelovej finančnej rezervy sa použijú na uzavretie, rekultiváciu a monitorovanie skládky odpadov po jej uzatvorení (§ 22 zák. 223/2001).

Podľa § 39 ods. 5 zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch v znení neskorších predpisov je pôvodca komunálnych odpadov a drobných stavebných odpadov povinný nakladať alebo inak s nimi zaobchádzať v súlade so všeobecne záväzným nariadením obce. Tiež je povinný zapojiť sa do systému zberu komunálnych odpadov v obci, užívať zberné nádoby zodpovedajúce systému zberu komunálnych odpadov v obci, ukladať komunálne odpady alebo ich oddelené zložky a drobné stavebné odpady na účely ich zberu na miesta určené obcou a do zberných nádob zodpovedajúcich systému zberu komunálnych odpadov v obci.

Koľko poplatníkov za odpad a drobný stavebný odpad Mesto eviduje za minulý rok a koľko peňazí sa naozaj vybralo? Môžete to porovnať s rokom 2010? V r. 2010 mesto vybralo na miestnom poplatku za komunálne odpady a DSO poplatok od fyzických osôb vo výške 138 608,37 €. Počet poplatníkov bol 5 761. V roku 2011 bol vybratý poplatok vo výške 149 621,09 €. Počet poplatníkov bol 5 734. Príjem z poplatku za odpad slúži mestu na zabezpečenie činností súvisiacich s nakladaním, prepravou a skládkovaním komunálneho odpadu ako aj na čistenie verejných priestranstiev a komunikácií, taktiež pri údržbe verejnej zelene vrátane parkov a cintorínov.

Anna Mondočková

Komunalny_odpad
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM