Richard Pročka Kultúra

Spomienka na Mons. Michala Buzalku

Knižný titul, ktorý rozpráva o živote a diele biskupa Michala Buzalku, prišiel do Skýcova predstaviť spoluautor a člen diecéznej komisie pre blahorečenie Mons. Michala Buzalku, Peter Slepčan.

Po večernej svätej omši v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Skýcove mali veriaci možnosť stretnúť sa s Petrom Slepčanom spoluautorom publikácie venovanej Michalovi Buzalkovi, významnej osobnosti cirkevného života v obci Skýcov.Podujatie zorganizoval kandidát na poslanca do NR SR Miroslav Kráľ v spolupráci s pedagógom, publicistom a historikom Ondrejom Valachom, otcom Jurajom Plutaom a starostom obce Skýcov Tomášom Kolembusom.

Kniha Petera Slepčana a Róbert Letzasa sa tešila veľkému záujmu. V priebehu niekoľkých minút sa predali všetky výtlačky, ktoré boli v Skýcove k dispozícii. Po krátkej autogramiáde sa prítomní presunuli do blízkej fary, kde pokračovala náruživá diskusia nielen o biskupovi Martinovi Buzalkovi, ale aj o histórií obce Skýcov.

Michal Buzalka: •Narodil sa vo Svätom Antone 18. septembra 1885. Za kňaza bol vysvätený vo Viedni 14. júla 1908. Kňazskú službu vykonával v Podhorí, v Banskej Štiavnici, Budapešti, Skýcove, vo Vajnoroch a v Zavare •Biskupskú vysviacku prijal v Ríme 15. mája 1938 •V januári 1951 ho štátny súd v Bratislave odsúdil na doživotie. Roky 1951 – 1956 prežil vo väzení a roky 1956 – 1961 strávil nútenej internácii v Děčíne a Tábore •7. decembra 1961 zomrel v Tábore v južnom Česku •V roku 2000 sa začal proces jeho blahorečenia

Ján Suchodolinský Foto: Ondrej Valach

Krizom_k_svetlu
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM