Lucia Lauková Krimi

Smutné štatistiky zo slovenských ciest: Vlani na nich zahynulo 250 ľudí

Rok 2017 bol z pohľadu dopravy tragickejší ako rok predtým. Podľa údajov, ktoré predstavil minister vnútra, vzrástol počet vážnych dopravných nehôd s fatálnymi následkami.

Ilustračný obrázok k článku Smutné štatistiky zo slovenských ciest: Vlani na nich zahynulo 250 ľudí
Zdroj: Policajný zbor SR

V roku 2017 zahynulo na slovenských cestách 250 ľudí, čo je o osem obetí viac ako v roku 2016. Vo štvrtok to oznámil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), podľa ktorého je za nárastom šesť mimoriadne vážnych dopravných nehôd s fatálnymi následkami.

Vyhodnotenie roku

Kaliňák spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a viceprezidentom Ľubomírom Ábelom pozvali novinárov, aby vyhodnotili dopravno-bezpečnostnú situáciu za vlaňajší rok. Z pohľadu úmrtí na cestách bol tragickejší, a to aj napriek tomu, že samotných smrteľných dopravných nehôd bolo o štyri menej – iba 222. Podľa ministra však s výrazne fatálnymi následkami.

„Pri šiestich dopravných nehodách zomrelo až 25 ľudí,“ uviedol Kaliňák a pripomenul najtragickejšiu minuloročnú dopravnú nehodu, ktorou bola havária mikrobusu s opatrovateľkami z Rakúska, pri ktorej zahynul vodič a jeho sedem spolujazdkýň. „Z tohto uhlu pohľadu možno rok 2017 hodnotiť ako rok, ktorý mal vysoký počet tragických dopravných nehôd,“ povedal minister. Celkový počet usmrtených osôb 250 však podľa neho nevybočuje zo stabilného priemeru posledných piatich rokov.

Nárast áut a vodičov

Stabilizovanú bezpečnosť na cestách sa Slovensku darí udržiavať aj napriek ďalšiemu nárastu áut a vodičov. V roku 2017 bolo evidovaných už 3 069 482 moto­rových vozidiel (nárast o takmer 120 475) a 3 504 985 vodičov. Od roku 2007 sa tak počet áut na cestách zvýšil už o milión, pripomenul šéf rezortu vnútra.

„Napriek tomu tá stabilita a lepšie výsledky dopravnej nehodovosti pretrvávajú. To znamená, jednoznačne môžeme konštatovať, že pomerne sa bezpečnosť zvyšuje,“ zdôraznil Kaliňák s tým, že takýto vývoj súvisí so zvyšujúcou sa bezpečnosťou vozidiel, zvyšujúcou sa sieťou rýchlostných ciest a diaľničných úsekov, rýchlejšími zásahmi záchranárov a preventívnou a represívnou prácou polície.

Najčastejšie príčiny

Najčastejšou príčinou smrteľných dopravných nehôd v roku 2017 bolo najmä nevenovanie sa vedeniu vozidla. „Manipulácia s telefónom, a teraz nemám na mysli len telefonovanie, ale aj esemeskovanie a prácu s internetom a sociálnymi sieťami, sú veľmi časté príčiny toho, že dochádza aj k tým najzávažnejším dopravným nehodám s následkom smrti,“ povedal policajný prezident. Polícia sa preto v roku 2018 zameria na tento neduh a podľa Gašpara sa do výkonu dostane viac policajných kamier, ktoré budú monitorovať správanie sa vodičov za volantom.

Pokuty za státisíce eur

Polícia uložila za uplynulý rok na mieste 684 883 pokút, čo je o 45 590 pokút menej ako v roku 2016. „Tento trend je tu minimálne štyri roky a pokračujeme v ňom. Zvyšujeme skôr prítomnosť na cestách v zmysle prevencie, aby sme boli videní a psychologickým spôsobom sme vplývali na jazdu vodičov,“ zdôraznil Gašpar.

Celkovo polícia vybrala na blokových pokutách zhruba 23 709 000 eur, čo je o milión eur menej ako predvlani. „Ak niekto stále má pocit, že sme represívni viac, než by bolo potrebné, tak ja odpovedám, že nie sme,“ komentoval tento výsledok šéf polície.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM