Peter Klimant Samospráva

Služba City Monitor funguje v meste už dva týždne: Čo trápi Zlatomoravčanov?

Službu City Monitor používa mesto Zlaté Moravce už viac ako dva týždne. Pozreli sme sa na to, či Zlatomoravčania novinku využívajú a aké problémy ich v meste trápia.

Ilustračný obrázok k článku Služba City Monitor funguje v meste už dva týždne: Čo trápi Zlatomoravčanov?
Zdroj: Dnes24.sk

Zlaté Moravce sa pridali k viac ako 20 mestám na Slovensku, ktoré využívajú City Monitor. Prostredníctvom tejto služby môžu obyvatelia mesta poslať priamo radnici podnety na zlepšenie. Táto novinka funguje v Moravciach od 16. septembra.

Od jej spustenia ju vyžilo 14 ľudí, ktorí mestu napísali svoje podnety. Tie sa týkajú naozaj všeličoho. Nájdeme tu napríklad sťažnosti na dopravné značenie, osvetlenie, alebo parkovanie. Ku každému problému sa vyjadruje oprávnená osoba z mesta, ktorá problém začne riešiť.

Diery na ceste

Jednému zo Zlatomoravčanov napríklad vadia diery na Školskej ulici. „Raz sa treba prebehnúť touto ulicou a zaplátať diery. Ďakujem,“ napísal neznámi občan. Na podnet reagoval prednosta mestského úradu Roman Šíra, ktorý napísal, že mesto si je vedomé problému, no v tohto ročnom rozpočte na to nie sú peniaze. Takže problém sa bude dať riešiť najskôr o rok.

Problém s parkovaním

„Chcem sa spýtať, že či môžu autá parkovať na cyklistickom chodníku na Továrenskej ulici v Zlatých Moravciach,“ sťažuje sa ďalší občan. „Uvedenú komunikáciu spravuje regionálna správa a údržby ciest v Nitre, nakoľko predmetná cesta patrí Nitrianskemu samosprávnemu kraju. Podľa našich zistení, o probléme je informovaný správca komunikácie,“ znela odpoveď Romana Šíru na podnet občana.

Semafory bez odpovede

Ďalší problém sa týkal chýbajúcich semaforov na jednej z križovatiek v Moravciach. „Pridajte semafory na bývalú križovatku Továrenská, Murgašova, nech konečne môžu aj chodci tadiaľto prejsť na druhú stranu. Neraz tam treba čakať niekoľko minút, pretože vodiči nedávajú prednosť. Zbytočné a nepoužívané semafory sú aj pri bývalom Calexe, stačilo by ich len presunúť sem,“ sťažuje sa jeden z občanov. K tomu problému sa zatiaľ nikto kompetentný nevyjadril. Podnetov bez reakcie zo strany radnice je viacero.

Vyriešené sú len dva

Zo všetkých 14 podnetov sú zatiaľ za „vyriešené“ označené len dva a k šiestym sa ešte nik z kompetentných nevyjadril. Čo sa týka dvoch vyriešených, v jednom sa občan mesta sťažuje na chýbajúce čiary na ceste. „Prosím, konečne namaľujte čiary. Kruháč mal byť hotový 31.8.2014. Do­končený bol o 3 dni skôr a tesne po dokončení sa už mohli maľovať čiary na cestu, miesto toho sa stavba „dokončila“ a čiary už nemá kto namaľovať,“ píše sťažujúci sa. Tu Šíra len vysvetlil, že mesto nie je investorom ani realizátorom stavby a teda to nemá ako ovplyvniť, no dodal, že pravdepodobne do konca októbra by to mohlo byť hotové.

V druhom podnete, ktorý je označený za „vyriešený“, navrhuje obyvateľ Moraviec zmeniť dve cesty neďaleko kruháča na jednosmerky. Znova reagoval Šíra, ktorý poznamenal, že už v minulosti sa tento problém riešil, no neúspešne. „Z dôvodu nedostastku finančných prostriedkov nebola táto realizácia uskutočnená. Mesto má eminentný záujem a tento projekt, preto vyvinieme maximálne úsilie aby sme ho čo v najbližšom termíne zrealizovali a našli vhodný spôsob financovania,“ dodal Šíra.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM