Správy

Školy z Moraviec vo veľkom hodnotení: Jedna z nich je v TOP 5 kraja

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil čerstvé rebríčky slovenských škôl, ktoré doplnili o najnovšie údaje. Pozrite si, na ktorých miestach skončili stredné odborné školy zo Zlatých Moraviec.

Ilustračný obrázok k článku Školy z Moraviec vo veľkom hodnotení: Jedna z nich je v TOP 5 kraja
Zdroj: TASR

Poznáme nové rebríčky škôl podľa INEKA. V čom sa líšia od predošlých? „Doplnili sme aktuálne údaje o výsledkoch žiakov v celoštátnych testovaniach piatakov a deviatakov na ZŠ a tiež výsledky absolventov SŠ v externej časti maturitných skúšok. Tieto údaje sa týkajú školského roku 2018/19 a na ich základe sme pripravili aj prvé hodnotenie výsledkov žiakov na jednotlivých školách týkajúce sa uvedeného školského roku,“ uvádza INEKO.

Strednou odbornou školou s najlepšími výsledkami žiakov na Slovensku je podľa hodnotenia INEKO Obchodná akadémia v Trnave. Druhé miesto obsadila SPŠ elektrotechnická v Prešove a na treťom mieste je nitrianska Stredná zdravotnícka škola.

Do TOP 15 v celoslovenskom rebríčku sa dostala aj škola z nášho mesta. Na 15. mieste figuruje Obchodná akadémia Bernolákova 26, Zlaté Moravce (hodnotenie 7,3).

Zlatomoravské školy v rámci Nitrianskeho kraja

A ako sa darilo stredným odborným školám z Moraviec v rebríčku TOP 50 v rámci Nitrianskeho kraja? Pozrite si zoznam, v ktorom je uvedené poradie školy z nášho mesta medzi všetkými SOŠ v kraji, nasleduje názov školy a jej hodnotenie.

  • 5. Obchodná akadémia Bernolákova 26, Zlaté Moravce – 7,3
  • 21. Stredná odborná škola Slov.národ.pov­stania 2, Zlaté Moravce – 5,8
  • 44. SOŠ technická Ul. 1. mája 22, Zlaté Moravce – 3,5
  • 46. SOŠ obchodu a služieb Slov.národ.pov­stania 5, Zlaté Moravce – 2,7

INEKO upozorňuje, že tieto rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Hodnotenie odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte, pričom v prípade ZŠ do hodnotenia vstupujú výsledky Testovania 9 (váha 60 %), Testovania 5 (20 %) a mimoriadne výsledky oceňované ministerstvom školstva (20 %).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM