Adriana Blahová Kultúra

Čarovná atmosféra Vianoc: Skauti prinesú Betlehemské svetlo, bude aj omša

Betlehemské svetlo prinesú slovenskí skauti do Katedrály – Baziliky svätého Emeráma na Nitrianskom hrade na tretiu adventnú nedeľu 16. decembra. Prijatie tohto symbolu Vianoc sa uskutoční počas rannej svätej omše.

Ilustračný obrázok k článku Čarovná atmosféra Vianoc: Skauti prinesú Betlehemské svetlo, bude aj omša

Krátko predpoludním sa začne svätá omša spojená s požehnaním a rozposlaním koledníkov Dobrej noviny, ktorí budú počas tohtoročných Vianoc koledovať na území Nitrianskej diecézy. Informoval o tom hovorca Biskupstva Nitra Miroslav Lyko.

Betlehemské svetlo prevezmú slovenskí skauti od rakúskych v sobotu 15. decembra vo Viedni. O deň neskôr ho vo Svite odovzdajú poľským harcerom. Symbol šírenia ľudskej lásky, porozumenia a nádeje, ktorý má na Slovensku 23-ročnú tradíciu, bude cez Poľsko a pobaltské krajiny putovať do Ruska až na Sibír. V sobotu 22. decembra sa od skorého rána rozbehnú vlaky so skautskými posádkami, ktoré budú šíriť Betlehemské svetlo po Slovensku. V priebehu dňa ho doručia po 20 hlavných i vedľajších železničných tratiach do 300 miest a obcí, od Kútov na západe až po Čiernu nad Tisou na východe republiky.

Postupne tak na celom území Slovenska budú v jednotlivých mestách zažíhať svetielka ako články reťaze, aby krátko pred polnocou vytvorili Reťaz svetla a symbolicky tak spojili celé Slovensko. Plamienok zažiari aj z pomyselnej strechy nad Slovenskom, na najvyššie položenom pracovisku – v Observatóriu SAV na Lomnickom štíte.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM