Richard Pročka Rôzne

Sestry sa môžu tešiť: Zvýšia im platy!

Po tom, ako prezident podpísal zákon upravujúci minimálne mzdové nároky sestier a pôrodných asistentiek, sa od 1. apríla zvýšia ich mzdy aj v mestskej nemocnici.

V Mestskej nemocnici prof. MUDr. Rudolfa Korca, DrSc. v Zlatých Moravciach dnes pracuje 61 zdravotných sestier. Od 1. apríla zákon upravuje plat aj im. Znamená to, že z pôvodného platového rozmedzia od 479 eur do 757 eur mesačne plat zlatomoravských sestier stúpne na rozmedzie od 640 eur do 1133 eur mesačne v závislosti od tarifného stupňa a platovej triedy danej zdravotnej sestry.

Podľa slov Niny Horniakovej zo zlatomoravskej nemocnice: „potrebuje nemocnica na zvýšenie platov sestier cca o 24.500 eur viac. Zabezpečené finančné prostriedky zo strany zdravotných poisťovní na vykrytie navýšenia nepostačujú. Navýšené finančné limity zo strany zdravotných poisťovní tvoria len 25% potreby navyšovania miezd. Platné zmluvy s poisťovňami sú do 30. júna a o nových zmluvách a navýšení limitu zo strany zdravotných poisťovní sa bude rokovať v najbližších dňoch.“

Horniaková nás tiež ubezpečila, že v tejto súvislosti nebola prepustená žiadna zdravotná sestra a neboli im ani menené pracovné úväzky a pozície. Do spomínaného 30. júna sa v našej nemocnici podľa jej slov nemusíme obávať ani žiadnej redukcie zdravotnej starostlivosti.

Od 1. januára sa v zmysle zákona upravovali aj platy lekárov a ich ďalšie navýšenie sa plánuje od 1. júla 2012.

Prísľub zvýšenia platov do 30. júna, teda do obdobia, kedy platia pôvodné zmluvy nemocnice so zdravotnými poisťovňami, nám anonymne potvrdili aj zdravotné sestry. Čo bude ďalej, však nevedia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM