Kristína Striešková Rôzne

Serafína O. sa obhajovala až tak, že sudkyňa jej musela pohroziť pokutou

Čítaním obžaloby sa dnes na Okresnom súde v Nitre začal súdny proces s bývalou primátorkou Zlatých Moraviec Serafínou O. a podnikateľom Viliamom O. Obaja čelia obvineniam z pokračujúceho, obzvlášť závažného činu podvodu.

Toho sa mala exprimátorka i podnikateľ dopustiť v roku 2007 nezákonným vydržaním pozemkov pod priemyselným parkom v Zlatých Moravciach. Podľa prokurátora obaja obžalovaní zámerne uviedli pri vydržaní pozemkov nepravdivé skutočnosti. Získaním parciel s rozlohou 7,7 hektára do majetku mesta a ich neskorším predajom za symbolickú sumu firme Vion mali Serafína O. i Viliam O. spôsobiť Slovenskému pozemkovému fondu a nezisteným vlastníkom pôdy škodu 377.481,47 eura.

Podľa obhajcu Serafíny O. je obžaloba nezákonná. Ona sama dnes vyhlásila, že je nevinná. „Ako primátorka som nijako neiniciovala a ani sa nezúčastnila na vydržaní pozemkov. Nepodpisovala som žiadne dokumenty, ktoré by umožnili vydržať pozemky v prospech mesta,“ vyhlásila Serafína O. Podľa jej slov stoja za snahou o vydržanie pozemkov niektorí poslanci bývalého mestského zastupiteľstva v Zlatých Moravciach. Tí svojím uznesením rozhodli, že celý projekt bude zastrešovať spoločnosť ZM Invest, ktorej konateľom bol práve Viliam O. „Ešte pred vydržaním mohol na základe rozhodnutia mestského zastupiteľstva využívať tieto pozemky na základe nájomnej zmluvy. Hneď sa tam začali stavať haly a potom už nemali inú možnosť, museli parcely získať vydržaním, inak by hrozil obrovské škody,“ uviedla dnes pred senátom Okresného súdu v Nitre Serafína O.

Exprimátorka zároveň vyhlásila, že sa vždy snažila vetovať uznesenia, ktorými poslanci usmerňovali výstavbu priemyselného parku a ktoré neskôr viedli aj k vydržaniu pozemkov. „Nakoniec som ich ale musela podpísať. Nemala som inú šancu, keď moje veto prelomili trojpätinovou väčšinou. Poslanci zobrali mestu právomoc konať pri priemyselnom parku, oni pozemky prenajali pred vydržaním a prelomením môjho veta ma zatiahli do týchto vecí, z ktorých malo mesto iba problémy,“ uviedla Serafína O. Tá sa pred súdom obhajovala veľmi energicky. Za snahu upravovať zápisnicu, poučovanie prokurátora a senátu, či skákanie do reči sudkyni ju predsedníčka senátu musela viackrát napomínať. Exprimátorke dokonca pohrozila pokutou 1650 eur. Podľa Serafíny O. v zlom úmysle nekonal ani podnikateľ Viliam O. „Myslím, že aj jemu šlo hlavne o to, aby bolo v Zlatých Moravciach viac pracovných miest. Tak ako mesto, aj on bol pod veľkým tlakom poslancov a ja som bola do tohto problému umelo vtiahnutá,“ vyhlásila na dnešnom pojednávaní. Nevinný sa v plnej miere cíti aj konateľ spoločnosti ZM Invest a spoločnosti Vion Viliam O. Podľa jeho obhajcu skutkové a právne konštatovania obžaloby nezodpovedajú skutočnému stavu vecí.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM