Peter Klimant Samospráva

Šéf mestských policajtov čelil tvrdej kritike: Poslanec obvinil náčelníka z ignorácie!

Šéf zlatomoraveckej mestskej polície zažil krušnú chvíľku. Na zasadnutí mestského zastupiteľstva sa doňho pustil jeden z poslancov, podľa ktorého náčelník ignoroval žiadosť poslancov i občanov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Šéf mestských policajtov čelil tvrdej kritike: Poslanec obvinil náčelníka z ignorácie!
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Na 18. zasadnutí mestského zastupiteľstva bolo horúco. Teda minimálne pre Mariána Takáča, náčelníka mestskej polície. Na jeho hlavu sa totiž zosypala tvrdá kritika zo strany mestského poslanca Romana Šíru. Dôvodom boli policajné hliadky na priechodoch pre chodcov pri zlatomoraveckých základných školách.

Hliadky vraj žiadali rodičia i učitelia

Táto téma sa rozoberala ešte na predchádzajúcom zasadnutí mestského parlamentu. Poslanec Michal Cimmermann sa vtedy Takáča pýtal, či by bolo možné na priechodoch pre chodcov pri základných školách dať hliadky mestskej polície, ktoré by ráno dohliadali na bezpečnosť detí pri ich prechode cez cestu. O tieto hliadky majú podľa poslanca záujem viacerí rodičia detí i učitelia škôl, ktorí naňho vraj apelovali, aby návrh predniesol svojim kolegom.

Zlatomoravecká mestská polícia má vždy aktívnu jednu dvojčlennú hliadku. Spolu s náčelníkom sú to traja aktívni mestskí policajti. Poslanci preto odporúčali, aby sa do hliadkovania zapojil i samotný náčelník, takto by vraj mohli traja odkontrolovať rovno tri priechody. Náčelník Takáč vtedy s týmto nápadom súhlasil.

Na 18. zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanec Cimmermann pýtal Takáča, či od posledného rokovania spolu so svojim podriadenými skutočne stál pri priechodoch pri základných školách. „Na základe vašich požiadaviek bol zvýšený výkon v tomto poslednom (školskom, poznámka redakcie) týždni. Ale v ostatných týždňoch to bolo bežné, že stojíme na tých priechodoch. Tento týždeň posledný bol zvýšený,“ reagoval na otázku poslanca náčelník Marián Takáč.

Šíra: Odignoroval našu požiadavku!

Tu sa už však slova chopil poslanec Roman Šíra, ktorý náčelníka vôbec nešetril. Vraj si privstal a počas posledného školského týždňa si každý deň šiel priechody sám obhliadnuť. „Tá hliadka síce stála na priechode, každý deň na inom, ale vždy je to stále tak, že stoja dvaja na jednom priechode, čo mne príde absolútne nelogické. Ostatné školy tým pádom nie sú obsadené. Pán náčelník nebol, nielen že tieto štyri dni na tom priechode, ako to sľúbil, že s tým nemá problém, ale on nebol od tej celej doby ani jedenkrát na tom priechode,“ vyjadril sa kriticky poslanec Roman Šíra.

„Ja to poviem za seba, ale ja som sa bavil aj s kolegami z klubu, ja si myslím, že odignoroval absolútne našu požiadavku. Nie je to naša požiadavka, je to požiadavka občanov, ktorú preniesli cez nás. Ja si myslím, a poviem to tu na plnú hubu, že máte veľmi slušný plat na to, aby vám to nerobilo problém sa tam postaviť,“ pokračoval Šíra v kritike.

Samotný Takáč sa už na zasadnutí k problému nevyjadril. Oslovili sme ho preto, aby sme zistili jeho reakciu na Šírovu kritiku. Do požadovaného termínu nám však svoje odpovede neposlal. Nedozvedeli sme sa preto, či na spomínaných priechodoch skutočne stál alebo nie.

Primátor: Určite na to dohliadnem

Šíra sa ešte na záver svojej kritiky vyjadril, že by bolo dobré, keby sa od septembra celá vec pretavila do riadnej praxe, teda aby mestskí policajti naozaj stáli súčasne pri troch priechodoch pre chodcov pri zlatomoravekých základných školách, jeden policajt pri jednom priechode. Šíra apeloval na primátora, aby na celú vec dohliadol. „Určite na to dohliadnem,“ prisľúbil primátor Dušan Husár.

Na záver však treba povedať, že nie každý poslanec bol rovnakého názoru, aký mal Roman Šíra. Ida Ďurčeková, ktorá pracuje ako učiteľka, sa zastala práce mestskej polície. „Nie je to nejaká obrana, ale ja robím v školstve. Každé ráno keď idem do práce, tak aj na Mojmírovej ulici, aj pri Cirkevnej, aj na pribinke stávajú mestskí policajti. Ja osobne ich vídavam a chodím každý deň,“ povedala poslankyňa pri konci posledného zasadnutia.

Môže vás zaujímať:

Mesto má novú právničku: Prijatá bola bez výberového konania, nie každému sa to pozdáva

Husár si už vybral svojho zástupcu: Viceprimátorom sa stal poslanec Marek Holub

Na fotke: Marián Takáč

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM