Rôzne

Rýchlostná cesta R1 slávi jubileum: V prevádzke je už presne päť rokov

Rýchlostná cesta R1 oslavuje. Už je tomu presne päť rokov, čo po nej prešlo prvé auto. Prečítajte si viaceré zaujímavé čísla o tejto rušnej ceste, ktorá prechádza povedľa nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Rýchlostná cesta R1 slávi jubileum: V prevádzke je už presne päť rokov
Zdroj: Granvia Operation

Už je tomu presne päť rokov čo bola spustená cesta R1 PR1BINA do prevádzky. Ako uviedol Robert Kišš zo spoločnosti Granvia Operation, ktorá cestu spravuje, prvé auto na ňu vošlo 28. októbra 2011 o 14:03 hodine.

Za tú dobu podľa Kišša už stihli po R1-tke prejsť milióny áut. „Do konca roka 2011 po nej prešlo 932 000 vozidiel. V roku 2012 v júli pribudol severný obchvat Banskej Bystrice a celoročná intenzita dosiahla úroveň 7 348 000 vozi­diel,“ uviedol. Ako však ďalej povedal, vlani prešlo po ceste bezmála 12 miliónov vozidiel a v tomto roku sa očakáva ešte o milión viac.

„V septembri tohto roka naše sčítače dopravy zabudované vo vozovke zaznamenali prejazd 50 miliónov vozidiel od otvorenia cesty,“ povedal Kišš, podľa ktorého je najviac vozidiel na ceste v auguste, najmenej vo februári a približne 20% všetkých prejdených vozidiel tvorí nákladná doprava.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM