Kristína Striešková Rôzne

Rozšírené informácie: Aj toto odznelo na zastupiteľstve...

Prinášame vám doplňujúce informácie z 15. zasadnutia mestského zastupiteľstva, v ktorých sa okrem iného dozviete aj objasnený nástup nového prednostu mesta, ako sa cítil primátor po znížení platu, ešte stále protiprávny stav riaditeľa mestskej nemocn

Lednár Martinku predstavil až po výzve poslanca[/size][/co­lor]

Nový prednosta bol zastupiteľstvu predstavený až po výzve poslanca. Po otázke na primátora, kto sedí za predsedníckym stolom, si primátor pravdepodobne uvedomil, čo sa patrí, a oficiálne poslaneckému zboru predstavil Ľubomíra Martinku, ako nového prednostu MsÚ v Zlatých Moravciach. Do funkcie nastúpil po odvolanom Jánovi Jamrichovi, v pondelok 14. mája.

Primátor dlho zatĺkal, prečo stratil Jamrich jeho dôveru. Vraj všetko potrebné si primátor s Jamrichom povedali medzi štyrmi očami. Na zastupiteľstve primátor síce nepriamo, ale predsa len súvislosti odchodu Jamricha naznačil. Majú to byť spackané veci týkajúce sa agendy mestského úradu, rozpočtu, rôznych zmlúv, projektov.

Pravdupovediac skôr nám vychádza, že to bol práve článok o sprístupňovaní informácií na mestskom úrade či nemajetnosti primátora, uverejnený v časopise Život. Podľa slov primátora Ľubomír Martinka má najlepšie predpoklady uviesť jeho projekty do života, ktoré majú ďalej slúžiť v prospech skvalitňovania života občanov Zlatých Moraviec. To tvrdil aj o Jamrichovi pri uvedení do funkcie. Zúročiť chcel jeho skúsenosti z osem ročného prednostovania vo Vrábľoch.

Najskôr prišiel o časť reprezentačného, teraz mu znížili aj plat[/size][/color]

Netradičný čas zvolania zastupiteľstva na 10. hodinu pobúril viacerých poslancov. Neskrývali rozhorčenie a obavy či ich príde dosť. Do rokovacej sály prišli s desaťminútovým meškaním. Podľa väčšiny poslancov primátor spravil tak preto, aby mu nemal kto odklepnúť zníženie platu. Lednár apeluje, že len využil svoje právo a pozastavil výkon uznesenia, k čomu napísal odôvodnenie.

„Mám na to právo a mal som program, ktorému som sa nemohol vyhnúť, s investormi,“ povedal poslancom na rokovaní. Nový prednosta Ľubomír Martinka potvrdil, že Lednár, ako primátor, mal na to právo, lebo zákon ukladá len do koľkých dní musí primátor zvolať zastupiteľstvo. Na čo primátor zareagoval, že keď bude treba, spraví to zas.

Po viac ako roku bude mať primátor Peter Lednár nižší plat. Poslanci mu ho znížili, lebo občania necítia spokojnosť. „Ja nemienim nijako bojovať za svoj plat, vodne v noci pracujem pre toto mesto, ja sa nad to povznášam, to nech potom súdia občania a ten hore nad vami. Necítim sa vinný, že by som málo robil alebo robil niečo proti mestu,“ vyhlásil Peter Lednár po tom, čo mu poslanci prelomením veta znížili plat z 3240 na 1989 eur. Poslanec Milan Galaba (Smer) na dôvažok odcitoval tú časť zákona, kde sa hovorí o posudzovaní uznesenia a práva primátora,** „ak sa cíti dotknutý, môže sa obrátiť na prokuratúru“**.

Primátor vo vyjadreniach išiel ďalej. Poslancom vyčítal, že peniaze na pohostenie potenciálnych investorov musí platiť zo svojho. Týždenne sa stretáva „s dvomi-tromi zahraničnými investormi i domácimi podnikateľmi“, ktorým musí platiť pohostenie zo svojho platu, pretože poslanci mu schválili málo financií na reprezentačné výdavky.** „A vy ste mali toľko drzosti, že ešte ste mne išli okresávať plat. Tak to ste, chlapci, trochu prehnali,“** adresoval poslancom.

Za opateru platíme ešte po starom[/size][/co­lor]

Účinnosť dodatku k uzneseniu o zvýšení poplatkov za sociálne služby v Zariadení opatrovateľskej služby na Rovňanovej ulici sa posúva na 1. júna 2012. Do programu bolo opätovne zaradené aj len pred mesiacom schválené uznesenie o zvýšení poplatkov za sociálne služby. V niektorých prípadoch išli ceny hore až o dvaapolnásobok. Samospráva novým nariadením reagovala na zmeny v zákone o sociálnych službách, platným od 1. marca 2012.

Účinnosť uznesenia poslanci posunuli na 1. júna 2012.** „Pripravuje sa nová právna úprava o spôsobe a výške úhrad za sociálne služby. Pokiaľ dôjde k zmene zákona, budeme na to reagovať a ceny prípadne znížime.“** Vysvetľuje vedúca Zariadenia opatrovateľskej služby Jana Bošiaková.

„Podľa našich zistení a informácií sa v súčasnej dobe iniciuje príprava návrhu zmeny spôsobu a výšky úhrad za sociálne služby, ktorý má inak upraviť výšku úhrady od klienta. Čakáme, aká nová právna úprava bude schválená. Po schválení novej právnej úpravy, ktorá má nadobudnúť účinnosť najneskôr od 1. 7.2012 (t.j. do uplynutia prechodného obdobia), bude predložený na rokovanie MsZ nový návrh Dodatku k VZN č. 4/2011, ktorý bude odrážať nový právny stav.“

Budova bývalého MNV – súdny spor o nájme[/color][/si­ze]

V súvislosti s víziou predstaviteľov mesta presťahovať celý mestský úrad vrátane mestskej polície do budovy bývalého Národného výboru sa poslanci pýtali aj na právny stav súdneho sporu medzi Mestom a neziskovou organizáciou Stella. Poslanec Rumanko (SNS) žiadal o informácie už na 14. zasadnutí zastupiteľstva. Podľa vyjadrenia JUDr. Kollára, ktorý v spore mesto zastupuje, citát zo zápisnice: „je súdny spor vyhratý a mesto podalo odvolanie“.

Túto budovu mala v nájme nezisková organizácia Stella a momentálne medzi Mestom a touto spoločnosťou prebieha súdne konanie. Stella podala žalobu na určenie neplatnosti výpovede nájmu. V tomto spore zastupoval mesto (zápisnica z 9. MsZ zo dňa 21. 10. 2011) JUDr. Kollár a z jeho pohľadu je 0,000001 % šanca, že pani Mgr. Džmúrová a n.o. Stella by bola úspešná v tomto spore.

Grujbár je stále konateľ spoločnosti, v rozpore so zákonom[/color][/si­ze]

Poslanec Pavel Šepták (nezávislý), opäť upozornil „na porušenie povinnosti zamestnanca Michala Grujbára, ktorý je štatutárnym orgánom mestskej nemocnice a zároveň konateľom obchodnej spoločnosti Profinity Invest, čo sa nezlučuje s výkonom práce vo verejnom záujme. Grujbár, podľa písomného vyjadrenia 28. 9. 2011 písomne spoločnosti (teda sám sebe) oznámil, že sa k 30. 9. 2011 vzdáva funkcie konateľa uvedenej spoločnosti.

Dodnes však stále figuruje ako jej konateľ. Na tento protiprávny stav upozornil Šepták aj 2. 2. 2012 na 12. rokovaní zastupiteľstva. Vtedy právnička z MsÚ uviedla, že //„zamestnávateľ nezistil porušenie zákona a nemohol prijať opatrenia“, //(zápisnica z 12. MsZ, str. 6). Primátor povedal, že sa s Grujbárom porozpráva.

Poslanci sa všetko podstatné skôr dozvedia z médií[/color][/si­ze]

Väčšina poslaneckého zboru v zlatomoravskom zastupiteľstve kritizuje vedenie radnice, že ich včas a pravdivo neinformuje o všetkých aktivitách v meste. Ľudovít Chládek odmieta praktiky, kedy poslancov vedenie mesta postaví pred hotovú vec. Aktuálne to platí o návrhu protikorupčných opatrení, z dielne prednostu. To, že mesto chce bojovať proti korupcii sa poslanci dozvedeli z médií. Na slovnú reakciu jedného z poslancov, im počas schôdze rozdali dokument, ktorý obsahuje 25 protikorupčných bodov. Jeden bod návrhu počíta s vytvorením etického kódexu pre volených zástupcov ľudu a pre zamestnancov mesta. Nebude to len o prevencii, ale aj o reštrikcii.

Kto úmyselne alebo významne neúmyselne poškodí mesto, mal by odstúpiť z funkcie. Mesto všetkých 25 bodov zverejnilo na svoje stránke, aby sa k nim ľudia mohli vyjadrovať. Zatiaľ nevedno, či sa tento etický kódex bude vzťahovať aj na funkciu primátora a viceprimátora. Najvyšší mestský úradník, teda prednosta Ľubomír Martinka tvrdí, že rád ho podpíše. Hovorí, že by nemal byť problém s nahlasovaním nekalých praktík na mestskom úrade a v mestských podnikoch. Čas ukáže, čo sa z toho napokon vykľuje.

Poslanci nevedeli ani o prestížnej konferencii[/co­lor][/size]

V Zlatých Moravciach sa 12. mája konal XVII. Európsky kongres IBSSA (International Bodyguard Security Services Association) a II. medzinárodná konferencia o spolupráci medzi IBSSA-IPA-IAPA, kde sa hovorilo o bezpečnostnej situácii v mestách a štátoch v rámci strednej Európy a Európskej únie. Stretli sa tu najvyšší predstavitelia súkromných bezpečnostných zložiek a policajných agentúr z dvanástich krajín Európy. Poslanci nielenže nedostali od primátora pozvanie, ale ani neboli o akcii informovaní. Zaznela výčitka poslanca Chládeka na adresu Lednára.

Pripomienka padla aj k stretnutiu primátora s podnikateľmi, na ktoré neboli pozvaní poslanci a ich kolega šéf podnikateľskej komisie pri mestskom zastupiteľstve Miroslav Záchenský (Smer). Navyše patrí k domácim podnikateľom.

moravce24.sk/Anna Mondočková

[color=#ff0000]­Súvisiace články [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.134665_Pri­mator-vini-Keryho,–ten-to-popiera]Primátor viní Kéryho, ten to popiera[/link] [link=http://www­.moravce24.sk/clan­ky?extend.134583_Pos­lanci-prelomili-veto,–Rumanko-pohrozil-prokuraturou]Pos­lanci prelomili veto, Rumanko pohrozil prokuratúrou[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM