Kristína Striešková Rôzne

Rómske deti sú už v školách

Situácia sa postupne upokojila a po týždni nastúpili rómske deti do školy. Viac ako päťdesiati budú mať zníženú známku zo správania. Dôvodom je absencia na vyučovaní a neospravedlnené hodiny.

Zhromaždenie, ktoré zorganizovala Slovenská pospolitosť v Zlatých Moravciach 14. januára bolo protestom proti násiliu Rómov na Zlatomoravčanoch zo silvestrovskej noci. Združenie Ľudia proti rasizmu, ktoré má inú verziu incidentu s Rómami, obvinilo primátora Zlatých Moraviec Petra Lednára z rasistického prejavu, na podnet ktorého sa mala bitka uskutočniť. Obavy a strach Rómov o svoje deti vyvrcholili natoľko, že ich odmietli poslať do školy. Dňa 9. januára po vianočných prázdninách chýbalo v troch mestských základných školách a Spojenej škole zhruba 100 detí. Nepomohlo ani osobné ubezpečenie primátora o tom, že sa nemusia báť o bezpečnosť svojich detí ani výzva, aby nenarúšali vyučovací proces neodôvodnenou absenciou, ale ani hrozba podnetu na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Rodičia týchto detí sú sociálne odkázaní. Najviac rómskych detí až 87 z celkového počtu 132 navštevuje Spojenú školu na Ulici Janka Kráľa. Jej zriaďovateľom je Krajský školský úrad (KŠÚ) Nitra. Situácia sa postupne upokojila a po týždni nastúpili rómske deti do školy.

„Od utorka sa veci dali do poriadku, rómske deti už chodia do školy. Päťdesiatjeden žiakov bude mať zníženú známku zo správania za vymeškané a neospravedlnené hodiny. Ostatní majú ospravedlnenie od lekára,“ informovala nás riaditeľka Spojenej školy Zita Záhorská. Spojená škola s odborným pedagogickým personálom poskytuje adekvátnu podporu pre žiakov s odlišným etnickým a sociálnym zázemím. Založená bola v roku 1987 ako Špeciálna základná škola pri Mestskej nemocnici s poliklinikou. Založením školy bolo možné venovať sa žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami individuálne. Mohli byť naplnené ich špeciálne potreby na získanie základného vzdelania pre profesijné zaradenie.

Anna Mondočková

Romske_deti_v_skolach
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM