Kristína Striešková Rôzne

Rómske deti prestali chodiť do školy, od pondelka sa to vraj zmení

Sťažovať na nevraživú atmosféru v meste sa začali samotní Rómovia aj riaditeľke Spojenej školy v Zlatých Moravciach. Napätie v meste vrcholí najmä po tom, čo na sobotu ohlásila protestnú akciu Slovenská pospolitosť.

V areáli mestského parku – amfiteátri, chcú jej prívrženci protestovať proti rómskemu násiliu zo silvestrovskej noci. Rómski rodičia zo strachu pred napadnutiami bránia deťom chodiť do škôl. V troch základných školách pod zriaďovateľskou pôsobnosťou mesta Zlaté Moravce a Spojenej škole (bývalá špeciálna ZŠ), zriaďovateľom je Krajský školský úrad (KŠÚ) Nitra, chýbalo 9. januára zhruba 100 rómskych detí.

Zlyhala komunikácia

Riaditeľka Spojenej školy Zita Záhorská sa doposiaľ s takouto situáciou nestretlaJe mi ľúto, že sa vec nafúkla do týchto rozmerov. Zlyhala komunikácia, hromadenie problémov, ako napríklad neplatenie nájomného. V škole sa vzdeláva minorita aj majorita a ku konfliktom typu neznášanlivosti nedochádza. Riešime však problémy so správaním, ale to je klasifikované ako súčasť diagnózy. Keď rómski žiaci, až na pár výnimiek, nenastúpili do školy, túto mimoriadnu udalosť – ako by som toto nedorozumenie rada nazvala, som oznámila svojmu zriaďovateľovi a polícii. Na vyučovaní sú prítomné deti zo vzdelávacích variantov B a C, ako aj nerómske deti (máme 132 detí, z toho 87 Rómov). Keďže má škola právnu subjektivitu, riešenie situácie je v kompetencii riaditeľky školy. Zriaďovateľ sleduje celé dianie v meste, zatiaľ do toho nijako nevstupuje. Ak sa situácia neupokojí a žiaci 16. 1. nenastúpia do školy, prednostka KŠÚ bude hľadať možnosti pomoci škole zo strany zriaďovateľa.“

Na víkend odchádzajú z mesta Riaditeľka Spojenej školy oceňuje odvahu rómskeho otecka zo Zlatých Moraviec, napriek obavám ostatných, každý deň sprevádza dve deti na vyučovanie. Okrem týchto detí chodia do školy aj dvaja žiaci z Čaradíc. U ďalších Rómov je strach väčší. „Olaskí Rómovia mi oznámili, že v dôsledku primátorovho silvestrovského príhovoru ako aj návštevy Pospolitosti sa boja púšťať deti do školy a odchádzajú z mesta. Sľúbili, že v pondelok deti privedú. Rodičia sú povinní dieťaťu zabezpečiť pravidelnú dochádzku do školy, z obavy o vlastnú bezpečnosť tak tento týždeň neurobili. Neviem posúdiť či opodstatnene alebo neopodstatnene – to asi uvidíme v pondelok. Na východe robia policajti doprovod, ale to je o komunikácii,“ dodáva Záhorská.

O priebehu incidentu na Robotníckej ulici existujú dve verzie. Podľa jednej ho vyvolali Rómovia, ktorí mali napadnúť a brutálne zbiť okoloidúcich ľudí. Podľa druhej verzie zasa konflikt vyvolali skinhedi po údajne rasisticky ladenom silvestrovskom prejave zlatomoravského primátora Petra Lednára.

Anna Mondočková

Rómske_deti_skola
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM