Rôzne

Rok v znamení slovenských rekordov: TAKÁTO obrovská mrkva vyrástla v Nitrianskom kraji

Rok 2020 sa pomaly končí. Do našich životov naplno zasiahla koronakríza. Núdza však nebola ani o poriadnu porciu slovenských rekordov.

Ilustračný obrázok k článku Rok v znamení slovenských rekordov: TAKÁTO obrovská mrkva vyrástla v Nitrianskom kraji
4
Galéria

Súťaživosť a prekonávanie rekordov je vari v každom z nás. Aj preto pribúdajú nové rekordy – pozoruhodné, zaujímavé i bizarné. Každý rok ich čitateľom prináša Guinnessova kniha rekordov, ktorá je po Biblii najpredávanejšou knihou na svete.

Ale aj na Slovensku máme knihu rekordov, ktorej stránky sa rovnako rok čo rok zapĺňajú a rozširujú. Ako po iné roky, tak aj v roku 2020 boli do Knihy slovenských rekordov zapísané viaceré zaujímavé počiny.

Svojou troškou prispeli aj ľudia z Nitrianskeho kraja.

Historicky prvá on-line šibačka

Nový koronavírus zasiahol tento rok výrazne do všetkých oblastí života. Obmedzoval všetkých a všade, a tak sa zrodila na Veľkonočný pondelok on-line šibačka, prvá svojho druhu na Slovensku.

Vo virtuálnom priestore – pred monitorom počítača – bolo postupne vyšibaných jedenásť dievčat a dám z Bratislavy, Levoče, Hornej Kráľovej (okres Šaľa), Siladíc, Banskej Bystrice a Dolnej Stredy, čím sa ustanovil slovenský rekord.

„Vďaka za vytvorenie ustanovujúceho rekordu patrí týmto dámam a slečnám: Marcele z Levoče, Viere a Soni z Bratislavy, Ivete z Hornej Kráľovej, dvom Slavkam, Selynke, Scarletke zo Siladíc, Petre a Michellke z Dolnej Stredy, Eliške z Banskej Bystrice. Zašleme im na pamiatku krásny certifikát. Tiež ža snahu vďaka Alici z Hanisky pri Prešove," informuje web slovenskerekor­dy.sk.

Najťažšia vypestovaná mrkva

13. novembra pribudol zápis najťažšej vypestovanej mrkvy. Takmer jeden a pol kilogramu vážila mrkva, ktorú dopestoval vo svojej záhrade v Tovarníkoch v okrese Topoľčany Peter Ščibrányi.

Hoci jej dĺžka bola „len“ 26 centimetrov, váhu mala úctyhodnú – 1302 gramov, čím o viac ako pol kilogramu prekonala doterajší rekord 764-gramovej mrkvy z roku 2015.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Prečítajte si aj ďalšie zaujímavosti

O slovenské rekordy sa pričinili aj v Nitrianskom kraji
4
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM