Peter Klimant Samospráva

Rodinkárstvo v Zlatých Moravciach? Poslanci o tom, ako je to s prácou ich príbuzných pre mesto

Od začiatku roka rozhoduje o dianí v našom meste 17 poslancov. Rodinní príslušníci niektorých z nich pracujú pod mestom. Niektorí ľudia v Moravciach dokonca hovoria o rodinkárstve. Poslancov sme sa pýtali, či ich takéto väzby môžu ovplyvniť pri rozhodovaní v parlamente.

Ilustračný obrázok k článku Rodinkárstvo v Zlatých Moravciach? Poslanci o tom, ako je to s prácou ich príbuzných pre mesto
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Od začiatku roka majú Zlaté Moravce nové vedenie v podobe primátorky Serafíny Ostrihoňovej a 17-členného poslaneckého zboru. Od ich uchopenia moci, viacerí obyvatelia Zlatých Moraviec poukazujú na to, že rodinní príslušníci niektorých poslancov alebo oni sami pracujú pre mesto.

To sa týka minimálne piatych poslancov, ktorí sú nováčikmi v zlatomoraveckom parlamente. Jozef Paluška a Karol Švajčík majú na radnici zamestnané svoje manželky. Klaudia Ivanovičová pracuje na Mestskom stredisku kultúry a športu, ktorému šéfuje manželka poslanca Mareka Holuba. V tejto príspevkovej organizácií mesta pracuje i dcéra poslanca Romana Šíru. Ten má ešte na mestskom úrade zamestnaného i svojho zaťa.

Podľa hovorkyne mesta Márie Vozárovej je to v takom malom meste, akým sú Zlaté Moravce, pomerne bežný jav. „Môžu nastať prípady, kedy je rodinný príslušník niektorého zamestnanca zvolený do funkcie poslanca mestského zastupiteľstva alebo prípady, keď sa zamestnancom stane osoba blízka poslancovi mestského zastupiteľstva. Takéto prípady sa v praxi bežne stávajú a zákony v tomto smere nestanovujú žiadne obmedzenia. Treba si uvedomiť, že v tak malom mesta ako sú Zlaté Moravce sa takýmto prípadom vyhnúť nedá,“ vysvetľuje Vozárová.

Dostala prácu po jeho zvolení

Väčšina z týchto poslancov mala svojich príbuzných zamestnaných pod mestom ešte pred tým, ako sa stali poslancami. To sa však netýka Jozefa Palušku, ktorého manželka začala pre radnicu pracovať až po jeho zvolení za mestského poslanca.

„Mňa ako poslanca zvolili občania Chyzeroviec a po pravde vôbec nerozumiem, ako som mohol ovplyvniť uzatváranie pracovných pomerov v meste Zlate Moravce. Podľa mojich vedomosti, manželka prácu určite nezískala preto, že som bol zvolený za poslanca,“ bráni sa Paluška.

Jedného sa musela vzdať

Poslankyňa Klaudia Ivanovičová sa k svojej novej práci dostala rovnako až po voľbách. Pred nimi pracovala ako zástupkyňa v mestskej škôlke. Po voľbách však pre konflikt záujmov nemohla pracovať na tomto mieste ďalej a zároveň byť i mestskou poslankyňou, jedného sa musela vzdať. Vzdala sa práce v škôlke. Dostala však nové miesto programovej manažérky v Mestskom stredisku kultúry a športu.

„Bola som oslovená pani riaditeľkou, kde sa uvoľnilo miesto, tak som ponuku prijala. Tak ako školy patria pod mesto, patrí aj kultúrne stredisko, akurát má právnu subjektivitu,“ povedala Ivaničová.

Ovplyvní ich to pri rozhodovaní?

Otázkou ostáva, či novozvolených poslancov nejako ovplyvnia pracovné väzby ich príbuzných na mesto pri hlasovaniach v parlamente. Túto otázku sme položil všetkým piatym poslancom i radnici. Tu sú ich odpovede:

Radnica: „Myslíme si, že tieto vzťahy nemôžu ohroziť nezávislosť našich poslancov, nakoľko títo majú rozhodovať podľa vlastného vedomia a svedomia a za svoje rozhodovanie sa zodpovedajú priamo voličom a nie primátorovi mesta či riaditeľovi mestského podniku.“

Jozef Paluška: „Som človek zásadový, priamy a hlavne skromný. Takže kategoricky odmietam, že by almužna, ktorú zarábajú čestní ľudia v štátnej správe mohla ovplyvniť moje svedomie. Hlasovať budem v súlade so sľubom, ktorý som zlozil.“

Klaudia Ivanovičová: „Chcem pracovať pre mesto, pre ľudí, ktorí ma volili a ak by vyhral akýkoľvek kandidát na primátora, by som robila pod mestom. Nebojím sa za svoju pravdu a ľudia ma poznajú ako čestnú osobu a nikdy som nepozerala na seba, lebo ak sa zamyslíte, ubrala som si zo svojho voľného času a to preto, že chcem byť prínosom pre ľudí v Zlatých Moravciach.“

Karol Švajčík: "Primátorka nášho mesta má silnú podporu občanov a určite sa budem snažiť spolu s ňou hľadať spoločné riešenia, ale môže sa stať, že sa nájde problematika, kde nebudeme mať rovnaký pohľad na vec, ale môžem vás ubezpečiť, že moju nezávislosť v rozhodnutí práca mojej manželky na Mestskom úrade neovplyvní a práve moja manželka ma v tomto úžasne podporuje. Pri každom mojom rozhodnutí sa budem riadiť mojím obľúbeným výrokom : "Čestne žiť, druhému neškodiť a každému dať, čo mu patrí.""

Marek Holub: „Ako poslanec som nezávislý od diania sa v MSKŠ. Tak isto, ma ako poslanca, neovplyvňuje vzťah vedenia mesta (p. primátorka) s riaditeľkou MSKŠ. Samozrejme, že v mestskom parlamente, budem vždy hlasovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia.“

Roman Šíra: „Ubezpečujem vás, že fakt, že som poslancom a moji príbuzní sú spojení s mestom v pracovnom pomere, nijako neovplyvní moje hlasovanie v parlamente a ani sa nič na tom nemení, čo sa týka môjho vzťahu k pani primátorke, ktorý je inak veľmi korektný.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM