Veronika Kalinová Kultúra

Rocháň: Jedinečný folklórny súbor vychádzajúci zo starých zvykov a rozprávačiek

Predstavujeme vám folklórny súbor Rocháň zo Sľažian. Rocháň je zaujímavý svojimi ľudovými ochotníckymi hrami so spevom i tancom, čerpajúci z regionálnych tradícií. Vidieť ho môžete v nedeľu na Ambrózyho dňoch v Tesárskych Mlyňanoch.

Ilustračný obrázok k článku Rocháň: Jedinečný folklórny súbor vychádzajúci zo starých zvykov a rozprávačiek
Zdroj: Dnes24.sk

Folklórna skupina Rocháň zo Sľažian pracuje pod MOMS Sľažany. Vedúcou je Beáta Karáčová, ktorá je zároveň hudobníčkou a režisérkou programov. Rocháň má 30 členov, pričom má veľmi široké vekové rozmedzie: najstarší člen má 77 rokov a najmladší iba 7. „Členmi sú deti i mládež spolu s dospelými, ale aj dôchodcami. Kto pracuje s ľuďmi, ten vie, aké ťažké je niekedy skĺbiť rôzne vekové kategórie ľudí. Nám sa to zatiaľ darí,“ povedala Beáta Karáčová. Na budúci rok oslavuje svoje okrúhle 10. výročie.

Výnimočný Rocháň

Rocháň sa zameriava najmä na ľudové ochotnícke hry so spevom, občas s tancom, pričom námety čerpá zo starých zvykov, tradícií a z rozprávania spoluobčanov. „Máme naštudované rôzne programy: Sľažianska svadba, Pytačky, Krštenie, Pochovávanie basy, Vinobranie, Dožinky, Zakáľačka, O Janovi a Mare , Čepenie nevesty, Vianočné hry, Pásma piesní. V repertoáre máme piesne zo Sľažian a okolia, ale aj známe celoslovenské piesne,“ priblížila repertoár Rocháňu vedúca súboru.

Hudobným sprievodom súboru je akordeón. „Sme radi, že tento nástroj zaujal aj mladších členov a študujú na ňom hru v ĽŠU,“ povedala Karáčová. Čo sa týka krojov folklórneho súboru, tie sú z oblasti Požitavia, Vrábelska. Kroj tvorí kašmírová sukňa a lajblík s drobnými kvietkami.

A aký bol Rocháňov doterajší najväčší úspech? „Pekným úspechom bol pre nás postup našej speváckej skupiny do regionálneho kola súťaže Zahrajte mi túto, ktorá sa konala minulý rok v Rišňovciach,“ prezradila vedúca súboru.

Kde všade boli?

Rocháň so svojím bohatým programom navštívil viacero obcí nášho okresu, ako napríklad Mankovce, Kostoľany pod Tríbečom, Hostie, Martin nad Žitavou, Žitavany, Topoľčianky a Zlaté Moravce. Z Nitrianskeho okresu boli vystupovať v Golianove, Lužiankach a Rišňovciach. „Najďalej sme boli v obciach Halič a Lupoč, okres Lučenec, s programom Sľažianska svadba.“

Najbližšie vystúpenia

Sľažiansky Rocháň môžete vidieť už túto nedeľu v Arboréte Mlyňany, kde vystúpi v rámci Ambrózyho dní . Ďalšie jeho vystúpenia sú naplánované na 22. jún v Sľažanoch na Sľažianskom kotlíku, 4. augusta v Hostiach a 10. augusta na Prehliadke folklórnych súborov Požitavia v Sľažanoch.

Foto: Beáta Karáčová

Rocháň: Folklórny súbor zo Sľažian
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM