Richard Pročka Kultúra

Roboty ako na kostole!

To si bude môcť povedať firma zabezpečujúca v týchto dňoch nový šat pre zlatomoravský farský kostol sv. Michala Archanjela.

Exteriér kostola bol podľa slov Mons. Mariana Javora naposledy rekonštruovaný v roku 1977. Na viditeľne potrebnej rekonštrukcii sa bude podieľať firma a čo to si ľudia zo zlatomoravskej farnosti urobia aj svojpomocne. Rekonštruovať sa bude najmä omietka a zastrešenie chrámu. Farnosť sv. Michala Archanjela všetko konzultovala s Krajským pamiatkovým úradom v Nitre. KPÚ rekonštrukciu schválil a bude prihliadať na jej priebeh. Okrem iného dohliada napríklad aj na správny výber strešnej krytiny, materiály použité v omietke či na farbu novej fasády.

Interiér farského kostola je už zrekonštruovaný. Okrem iného obnovili jeho výmaľbu a chrám dostal podlahové kúrenie. Mons. Marian Javor s vďakou hovorí o pomoci mesta. Pri tejto rekonštrukcii totiž jeho bývalé vedenie spoločne s komunálnymi službami zabezpečilo pre farnosť odvoz stavebného odpadu len za cenu nafty. Farský úrad aj tento krát komunikuje s vedením mesta a dúfa, že mu vyjde v ústrety aj pri tejto rekonštrukcii. Tiež prezradil, že v budúcnosti sa plánuje aj výmena chrámových okien.

kostol
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM