Kristína Striešková Rôzne

Riešenie rómskej problematiky zlyháva už 20 rokov

Pondelok 16. januára pricestoval do Zlatých Moraviec Dušan Čaplovič, predseda výboru NR SR pre vzdelanie, vedu, mládež a šport.

V dopoludňajších hodinách prednášal študentom Strednej školy polytechnickej na tému „Súčasnosť a budúcnosť Slovenska“, potom sa stretol s pedagogickou obcou. Súčasťou programu Dušana Čaploviča a Mariána Kéryho, okresného šéfa SMER-u, ktorý ho na stretnutiach v okrese a potom aj na ďalších výjazdoch mimo regiónu sprevádzal bola tlačovka pre novinárov. Na tlačovej konferencii sa vyjadrovali, okrem iného, aj k riešeniu súčasnej situácie rómskej problematiky v Zlatých Moravciach. //„Samospráva nemôže utekať pred problémami spolunažívania Rómov a majoritnej skupiny jej obyvateľov. Ale spôsob akým riešila samospráva v Zlatých Moravciach vzniknutú situáciu silvestrovského incidentu vrhá zlé svetlo na mesto,“ //povedal D. Čaplovič.

„Informoval som sa, že na Zlatomoravecku nikdy neboli takéto problémy, aké vznikli počas silvestrovskej zábavy. Hoci pred voľbami sa vyskytujú rôzne incidenty. Dochádza k nim prostredníctvom rôznych zoskupení, aby to pred voľbami vyvolávalo napätie a možno aj na prekrytie mnohých iných dôležitých problémov v obci. S Rómami sú problémy, no diskusia stále beží. Nemyslím si, že v Moravciach to bolo umelo vyvolané. Na druhej strane, treba povedať, že politicky verejný činiteľ nesmie nikdy použiť slová, ktoré by boli rozbuškou a môžu viesť k rasovej neznášanlivosti. Tu treba hľadať príčinu, prečo prišlo k tomuto incidentu. To ako funguje samospráva, je odrazom toho, ako sa jej obyvatelia správajú k inej národnosti,“hovorí Dušan Čaplovič.

Marián Kéry, okresný šéf SMER – SD hovorí o živnej pôde pre extrémistov. „Najmä sa vyskytuje pred voľbami do NR SR. Ale určite nepatrí riešenie rómskej otázky do novoročného príhovoru mesta, ktorý mohol byť rozbuškou vášne, ktorá vznikla o pár hodín. Keď sa to stalo a vedenie chcelo riešiť situáciu, nerobí sa to tak, že sa napíše otvorený list ministrovi vnútra a urobí sa okolo toho humbuk. Myslím si, že to bolo s tým zámerom, aby sa toho chytili médiá, a že tam nešlo zo strany primátora skutočne k vyriešeniu tohto problému, ale len o akési zatiahnutie mediálneho priestoru, aby bol stredobodom pozornosti. Keby som bol ja primátor mesta, v prvom rade by som išiel na políciu, kde by som zistil v akom štádiu je vyšetrovanie. Keby sa mi tie veci nepáčili, potom by som angažoval nejaké vyššie orgány polície.„ ** Riešením rómskej problematiky má byť vzdelanie** Vo vzťahu k rómskej menšine je podľa Čaploviča potrebné venovať sa morálnej obrode, intenzívnej výchove a systematickému vzdelávaniu. Riešenie vidí v presadzovaní umiestňovania rómskych detí do internátnych škôl. //„Ja inú cestu nevidím, ak sa deti budú vracať naspäť do toho prostredia, budú sa nachádzať tam, kde ich rodičia a nikdy sa to nezmení,“ //uviedol. Zriadenie internátnych škôl nie je podľa neho problém, ťažšie je presvedčiť rómskych rodičov, aby súhlasili s umiestnením svojich detí do takýchto škôl. //„Dajme šancu mladým ľuďom z rómskych komunít, aby sa mohli vzdelávať a zapojiť do pracovného procesu, aby nemuseli prežiť také ťažké časy ako ich rodičia,“ // povedal. Čo sa týka absencie rómskych detí na vyučovaní, pre všetkých platia rovnaké zákony. Rómovia sú súčasťou spoločnosti a majú svoje práva, ale aj povinnosti a za svoje činy nesú zodpovednosť. //„Ak Rómovia zlyhajú, treba voči nim postupovať ako voči ostatným občanom SR,“ //vyhlásil.

Anna Mondočková

Dusan_Caplovic_Kery
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM