Samospráva

Reštaurácie už môžu žiadať o letné terasy. Povolenie môže trvať až dva mesiace

V Zlatých Moravciach už môžu podnikatelia vlastniaci reštaurácie podávať žiadosti pre letné terasy. Mesto totiž musí na letné sedenie vydať povolenie, to môže trvať až dva mesiace. Musia však dbať na to, aby mali vyrovnané všetky poplatky voči mestu.

Ilustračný obrázok k článku Reštaurácie už môžu žiadať o letné terasy. Povolenie môže trvať až dva mesiace
Zdroj: Dnes24.sk

Potvrdil nám to Jozef Hudák, referent dopravy zo zlatomoravskej radnice. Povolenia aj poplatky určuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorého dodatok nadobudol účinnosť 1. januára 2013.

„Bolo by dobré keby si už dávali záujemcovia o zriadenie letných terás požiadavky v predstihu, nakoľko povolenia musia byť prerokované a odsúhlasené v zmysle zákona o pozemných komunikáciách (cestný zákon) Okresným dopravným inšpektorátom v Nitre. K zriadeniu letnej terasy z väčšej časti na chodníkoch je potrebné povolenie na zvláštne užívanie miestnej komunikácie, lebo aj chodník podľa vyhlášky č. 35/1984 Zb., je miestna komunikácia IV. triedy. Až na základe súhlasného stanoviska z ODI Nitra, Mesto Zlaté Moravce, ako príslušný cestný správny orgán môže vydať rozhodnutie o zvláštnom užívaní miestnej komunikácie,“ vysvetľuje Jozef Hudák.

„Preto uvádzam tento postup lebo väčšina žiadateľov nemá ani poňatia, čo všetko je potrebné na povolenie letnej terasy a myslia si, že im bude vydané v priebehu dňa, keď si o to požiadajú. Tento proces od podania žiadosti do vydania rozhodnutia trvá zhruba mesiac a pol až dva mesiace,“ dodáva.

Ako postupovať

Podnikatelia z oblasti poskytovania reštauračných služieb, ktorí majú záujem prevádzkovať letné terasy, môžu podávať žiadosti na oddelení výstavby.

„Najskôr treba vyplniť žiadosť na zabratie verejného priestranstva, vyplniť žiadosť o zvláštne užívanie miestnej komunikácie, táto žiadosť sa nachádza na oficiálnej stránke Mesta Zlaté Moravce – Tlačivá mesta – Tlačivá výstavba, zaplatiť daň za užívanie verejného priestranstva podľa veľkosti plochy letnej terasy, zaplatiť správny poplatok vo výške 80 eur, predložiť situáciu so zakreslením záberu MK,“ hovorí Hudák.

Daň je 0,20 eura za štvorcový meter na deň v centre mesta. Do centra spadajú Námestie A. Hlinku, Bernolákova, Župná, A. Kmeťa, Poštová, Sama Chalupku, Hviezdoslavova, Migazziho, J. Kráľa, Robotnícka, Duklianska, Továrenská a 1. mája, na ostatných uliciach a v mestských častiach Chyzerovce a Prílepy 0,10 eura za rovnakých podmienok.

„Pri podaní žiadosti je potrebné uhradiť správny poplatok vo výške 80 eur, vlani to bolo výške 99,50 eur. Povolenie dostane len ten prevádzkovateľ, ktorý vlani uhradil všetky pohľadávky voči mestu, v opačnom prípade ho nedostane,“ upresnil Hudák. Dodal, že minulý rok bolo 10 žiadateľov. Do mestskej kasy zaplatili v rámci dane za užívanie verejného priestranstva 1 416 eur, správny poplatok vo výške 696,50 eur. Spolu 2 112,50 eur.

Autor: Anna Mondočková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM