Samospráva

Rekonštrukcia zlatomoraveckého kaštieľa: Obradná sála dostala nové okná a dvere

Kaštieľ rodiny Migazziovcov v Zlatých Moravciach prešiel ďalšou rekonštrukciou. Obradná sála kaštieľa, ktorý je v súčasnosti sídlom mestského strediska kultúry a športu, dostala nové okná a balkónové dvere.

Ilustračný obrázok k článku Rekonštrukcia zlatomoraveckého kaštieľa: Obradná sála dostala nové okná a dvere
Zdroj: Dnes24.sk

„Pôvodné okná boli dlhodobo v nevyhovujúcom stave. Práve obradná sála, ktorá je najčastejšie využívanou miestnosťou v kaštieli, má najväčšie okná budovy, dochádzalo tu k najväčším únikom tepla,“ konštatovala riaditeľka mestského strediska Simona Holubová.

Náklady na výmenu historických okien a balkónových dverí dosiahli 15 900 eur. Mestské stredisko kultúry a športu vyčlenilo zo svojho rozpočtu 3660 eur, sumou 1500 eur prispel k renovácii Nitriansky samosprávny kraj. Zvyšné financie hradilo zo svojho rozpočtu mesto Zlaté Moravce. „Vyššie náklady súviseli s tým, že išlo o obnovu národnej kultúrnej pamiatky,“ povedala riaditeľka. Nové okná slonovinovej farby presne zodpovedajú ich originálnej podobe, zachované zostali aj originálne kovania.

Zvyšná časť okien na budove kaštieľa zostáva zatiaľ v pôvodnom stave, ktorý nie je vyhovujúci. Na ich výmenu však chýbajú peniaze. Tie plánuje mesto získať z projektu ministerstva kultúry na obnovenie národných kultúrnych pamiatok. Celková predpokladaná výška investície sa pohybuje na úrovni 200 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM