Samospráva

Reakcia mesta na nákup kompostérov: Verejné obstarávanie nie je možné ovplyvniť

Mestská poslankyňa verejne kritizovala vedenie mesta za, vraj, drahý nákup kompostérov. Radnica reaguje na jej tvrdenia.

Ilustračný obrázok k článku Reakcia mesta na nákup kompostérov: Verejné obstarávanie nie je možné ovplyvniť
Zdroj: OLO a.s.

Vedenie mesta Zlaté Moravce bolo úspešné so svojou žiadosťou o nenávratný finančný príspevok z Operačného programu Kvalita životného prostredia na projekt Obstaranie záhradných kompostérov pre domácnosti v Meste Zlaté Moravce. Samospráva tak získala dotáciu vo výške 156 550 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu sú vo výške 164 789 eur. Mesto tak vynaloží zo svojich prostriedkov maximálne 8 239,47 eur.

Výhrady poslankyne

V rámci projektu sa má zakúpiť 2 042 kompostérov o objeme štyristo litrov. Cena za jeden kompostér približne vyjde na 80 eur. Táto cena sa ale nepozdáva mestskej poslankyni Marte Balážovej, podľa ktorej ide o príliš vysokú sumu.

Kompostéry v zmysle zákona o odpadoch je mesto povinné zabezpečiť pre svojich občanov, ale cena za nákup kompostérov v našom meste vyráža dych. Poslanci v dobrej viere schvália spoluúčasť a potom to dopadne takto,“ kritizuje mesto.

Na svojom facebookovom profile dokonca porovnávala Moravce so Žilinou, kde sa taktiež nakupovali kompostéry, no ich cena bola nižšia, za jeden kus tu zaplatili len približne 37 eur. „Keď to vedia inde, prečo to nevedia Zlaté Moravce?“ Udivovala sa Balážová. Vo svojom príspevku však neuviedla podrobnosti nákupu kompostérov v Žiline.

Na jej kritiku už reagovalo vedenie radnice, ktoré na oficiálnom webe mesta podrobne vysvetlilo detaily tohto verejného obstarávania.

„Mesto Zlaté Moravce postupovalo pri výbere dodávateľa podľa pokynov riadiaceho orgánu pre čerpanie finančných prostriedkov EÚ t.j. cez portál Elektronického trhoviska, v ktorom nie je možné dopĺňať podmienky zmluvy ani podmienky účasti. Snaží sa nakúpiť kompostéry z prostriedkov EÚ a teda má danú presnú špecifikáciu, ktoré kompostéry a s akými technickými špecifikáciami musia byť dodávané a aký postup musí použiť na výber dodávateľa. Pri zadávaní zákazky bolo priamo oslovených cez 200 potenciálnych dodávateľov, ktorí sú registrovaní v elektronickom trhovisku, výsledok verejného obchodovania cez systém elektronického trhoviska nie je možné ovplyvniť,“ vysvetľuje radnica. Celé stanovisko mesta si môžete prečítať TU.

Neporovnateľné nákupy

Samospráva vo svojom stanovisku ďalej vysvetlila dôvody, pre ktoré mesto Žilina nakúpila lacnejšie kompostéry. Tým hlavným mal byť fakt, že Žilina nakupovala kompostéry z vlastných finančných zdrojov, a teda nebola obmedzená pravidlami a minimálnymi požiadavkami na technické parametre dodávaného tovaru. To znamená, že typ kompostérov, ktoré nakúpila Žilina nespĺňa požiadavky stanovené schváleným projektom Zlatých Moraviec, na ktorý naše mesto získalo finančnú dotáciu. Má preto ísť o dva neporovnateľné nákupy.

„Hmotnosť, hrúbka stien a ostatné technické špecifikácie majú vplyv na životnosť kompostérov. Čím sú tieto parametre nižšie, tak aj životnosť kompostérov je nižšia. My, ako prijímateľ finančných prostriedkov sme povinní v rámci udržateľnosti mať kompostéry okrem doby realizácie projektu ďalších 5 rokov. Túto požiadavku by sme nesplnili pri kompostéroch, ktoré nakupovalo Mesto Žilina. Nie je možné porovnávať kompostéry tzv. hobby s nízkou životnosťou s kompostérmi požadovanými v zmysle pravidiel štrukturálnych fondov t.j. profi,“ uvádza mesto vo svojom stanovisku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM