Peter Klimant Samospráva

Radnici sa nedarí získať peniaze na opravu: Známe budovy v meste sú v zlom stave

Viaceré mestá na Slovensku majú problém s budovami, ktoré sú v ich správe. Tie nahlodáva zub času a nie sú peniaze na ich rekonštrukciu. I v Zlatých Moravciach sú budovy, ktoré by mali mesto reprezentovať, no napriek tomu sú v takom stave v akom sú.

Ilustračný obrázok k článku Radnici sa nedarí získať peniaze na opravu: Známe budovy v meste sú v zlom stave
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Od nášho čitateľa Dušana (55) sme dostali podnet, aby sme zistili, kedy sa mesto pustí do opráv niektorých svojich budov. Dušana konkrétne trápi stav kina a kaštieľa rodiny Migazziovcov.

„Mesto kašle na svoje budovy. Budova nášho kina a rovnako i kaštieľ. Omietka v hroznom stave, čoskoro rozpadajúce sa múry. Takéto budovy si treba chrániť a nie nechať ich chátrať. Jasné, nie sú peniaze. Ale aspoň tú omietku dať do poriadku, či nový náter dať. Kino vyzerá úplne hrozne a pekne ho doháňa aj ten kaštieľ,“ sťažuje sa Dušan.

Na opravu kina sa hľadajú peniaze

S otázkou sme sa obrátili na radnicu, kde nám prezradili, že mesto nezabúda na svoj majetok. Podľa hovorkyne mesta Márie Vozárovej sa tento problém snažia riešiť komplexne, pretože väčšina budov potrebuje zásadnú rekonštrukciu, nielen vonkajší náter. „Mesto Zlaté Moravce v súčasnosti pripravuje podklady pre podanie žiadosti o dotáciu na rekonštrukciu kina Tekov, a to konkrétne na výmenu strešnej krytiny, zateplenie obvodových stien, zmenu vykurovacieho systému, výmenu okien a dverí, s rozpočtom približne 200 000 eur,“ informuje Vozárová.

Žiadosti neboli akceptované

Vozárová ďalej prezradila, že mesto sa každoročne pokúša získať peniaze na opravu všetkých svojich kultúrnych pamiatok. „V tejto súvislosti sme napríklad v roku 2013 žiadali o poskytnutie finančných prostriedkov na reštaurovanie erbu Tekovskej župy na národnej kultúrnej pamiatke Župného domu. Prostredníctvom MSKŠ sme v roku 2013 žiadali o dotáciu na riešenie havarijného stavu Migazziho paláca,“ povedala.

Peniaze sa snažili získať i na komplexnú rekonštrukciu Župného domu. „Mesto taktiež reflektovalo aj na výzvu Ministerstva kultúry „Obnovme si svoj dom“ na obnovu kultúrnych pamiatok prostredníctvom projektu: Vykonanie záverečnej etapy umelecko – historického a architektonicko – historického výskumu Župného domu v Zlatých Moravciach, ktorý by slúžil ako podklad k vypracovaniu projektovej dokumentácie a následnej rekonštrukcie,“ prezradila Vozárová.

Podľa jej slov sa im peniaze nakoniec nepodarilo získať, pretože všetky tieto žiadosti neboli akceptované.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM