Webnoviny - Rôzne

Psoriáza môže zmeniť život na utrpenie

Napriek tomu, že je psoriáza nevyliečiteľné ochorenie, každý pokrok medicíny dáva pacientom novú nádej.

(WEBNOVINY) – Psoriáza je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré sa prejavuje červenými ložiskami, ktoré sú pokryté striebrolesklými odlupujúcimi sa šupinami. Za týmito strohými slovami sa však schováva úplne iná dimenzia, sú to ľudské príbehy plné odmietavých pohľadov okolia a neustálym kolobehom hľadania účinnej liečby.

Život s kožou, ktorá bolí Život psoriatika je život s kožou, ktorá bolí, niekedy svrbí a často vyvoláva rozpaky. Život, počas ktorého sa musíte denne natierať páchnucimi masťami, brať lieky so závažnými vedľajšími účinkami a na verejných kúpaliskách riskovať, že vás vykážu z bazéna či jazera, lebo fľaky na vašom tele vzbudzujú pohoršenie.

„Veľa psoriatikov sa nerado ukazuje na verejnosti a nerado vraví o svojom ochorení aj preto, že mnoho ľudí sa zbytočne bojí nákazy,“ hovorí Mária Cetkovská, štatutárka pacientskej organizácie Bodkáčik.

Kvalita života psoriatika je tak rapídne znížená. „Strata zamestnania alebo problémy s výberom povolania, odcudzenie v partnerskom vzťahu, pocit hanby a menejcennosti, špinenie šatstva a bielizne každodenným ošetrovaním, depresie, či znížená mobilita v dôsledku psoriatického zápalu kĺbov sú problémami, s ktorými sa ako dermatológ v praxi denne stretávam.“ Dodáva doktor Slavomír Urbanček, z Dermatovene­rologickej kliniky FNsP F.D. Roosevelta, B. Bystrica. Pocit beznádeje a osamelosti, ku ktorému choroba vedie, tak možno ľahko pochopiť.

„Psoriáza ma obrala o pocit sebavedomia, nepríjemné pohľady ma nútili zahaľovať sa. Nosila som roláky aj v tých najväčších horúčavách a o krátkej sukni som mohla len snívať. Najhoršie to bolo však v puberte, kedy som bola poznámkami mojich spolužiakov totálne zdeptaná, “ zdôverila sa nám Zuzana, 25, ktorá trpí psoriázou už od pätnástich rokov.

Liečba „Je to urputný boj, stály kolotoč. Raz ste na tom dobre, snažíte sa dodržať diéty, liečbu, všetok liečebný režim, a zrazu sa znovu objavia prejavy a ani neviete, čo ich spustilo. Musím povedať, že dôležitú úlohu zohráva aj viera v úspešný výsledok liečby,“ vysvetľuje Mária Cetkovská.

Nádej? Napriek tomu, že je psoriáza nevyliečiteľné ochorenie, každý pokrok medicíny dáva pacientom novú nádej. Momentálne najlepšie výsledky prináša systémová liečba psoriázy prostredníctvom tzv. biologík. Pozitívom je, že nie je pre organizmus toxická a účinkuje dlhodobo. Lekár ju môže predpísať, keď ide o psoriatika so stredným alebo ťažkým stupňom ochorenia.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM