Kristína Striešková Rôzne

Projekt EÚ odštartovali v Zlatých Moravciach

Symbolických 26 stromčekov a 16 kríkov vysadili v mestskom parku pri príležitosti uvedenia do života nového projektu „EÚ záleží na tom, ako žijeme“. Projekt prinesie do 30 miest po celom Slovensku jednu z najdôležitejších európskych (teda našich) té

Celodňové podujatie 15. marca sa nieslo v znamení hesla BUĎ EKO, BUĎ EÚ – hľadá sa európske mesto budúcnosti. O 9.hodine začala v MSKŠ neformálna beseda žiakov nižších ročníkov základných škôl s Petrou Zigmundovou a Martinom Michalicom, na tému Čo nám prináša Európska únia (ochrana vodných zdrojov, prírody). Petra vraj precestovala ako dobrodruh Indiu i Mexiko. Po besede sa podľa rozvrhu malo začať o 11.hodine s výsadbou stromčekov v mestskom parku za účasti vedúceho zastúpenia Európskej komisie v SR Dušana Chrenka, zástupcov Ministerstva zahraničných vecí SR Petra Spišiaka, Tomáša Kozáka, Miriam Madrovej, hlavnej koordinátorky projektu Zuzany Michalicovej, prednostu KÚ životného prostredia v Nitre Ivana Michnu, primátora mesta Petra Lednára a riaditeľa Záhradníckych služieb Mariána Tomajka.

Čakanie na hostí v areáli amfiteátra využila opäť Petra Zigmundová iniciovaním súťaže o štátoch Európy určenej pre žiakov vyšších ročníkov základných škôl mesta z Pribinovej, Robotníckej a Mojmírovej ulice. Na podujatí sme zaznamenali aj známe tváre našich poslancov Škvareninu, Boršča, zamestnancov mesta a mestských podnikov. Vzhľadom k tomu, že sa organizátori rozhodli spojiť tento deň s ústretovým gestom k životnému prostrediu, niesli sa v tomto duchu aj ich príhovory. Z nich vyplynulo, že mladí ľudia by mali zaviesť do ochrany životného prostredia a do ochrany prírody novú vlnu rozmýšľania. //„Verím, že vďaka projektu EÚ získate veľa praktických informácií a rád ako zachovať zdravé životné prostredie aj pre ďalšie generácie. Okrem toho však dúfam, že táto spoločná iniciatíva európskych a slovenských inštitúcií pomôže ľuďom pochopiť, ako blízko je niekedy ten „Brusel“ každému z nás.“ //Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike.

[color=#000099]­Stromy vysadili podľa projektu z roku 1996[/color] Po príhovoroch sa členovia delegácie a žiaci s učiteľmi spoločnými silami dali do výsadby stromčekov a kríkov. V mestskom parku sa vysadilo celkom 26 stromčekov a 16 kríkov (buk, borovice, smreky, jedle, jaseň, z kríkov – krušpán zelený). Vo väčšine prípadov oficiálny hosť hodí k sadenému stromu jednu lopatu zeme a potom nástroj podá ďalšiemu. U nás lopaty dostali všetci a s radosťou hádzali viackrát. Potom starostlivo pozahŕňali posledné zvyšky zeminy na tráve. Aj táto časť oficiálneho programu išla hosťom i domácim veľmi dobre.

Z informácií Mariána Tomajka sme sa dozvedeli, že výsadba v mestskom parku sa robí podľa projektu vypracovaného doc. Ing. Ivanom Tomaškom, riaditeľom Arboréta Mlyňany v roku 1996. V popolud­ňajších hodinách boli pre záujemcov premietnuté ekofilmy z produkcie Európskej komisie PYGMEJOVIA – DETI DŽUNGLE od autora Pavla Barabáša v spolupráci so štúdiom K2.

Anna Mondočková

Eko_eu
44
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM