Správy

Prišli o všetko a vyhlásili BANKROT: Najviac ľudí skrachovalo v Nitrianskom kraji

Ľudí, ktorí prišli o majetok či príjem a už ďalej nedokážu splácať svoje dlhy, stále pribúda. Najviac takýchto prípadov bolo v Nitrianskom kraji.

Ilustračný obrázok k článku Prišli o všetko a vyhlásili BANKROT: Najviac ľudí skrachovalo v Nitrianskom kraji
Zdroj: Unsplash.com

Počet osobných bankrotov sa v januári tohto roka medziročne viac ako zdvojnásobil, keď súdy povolili spolu 734 konkurzov a oddlžení pomocou splátkových kalendárov.

Pred rokom skrachovalo 297 Slovákov. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, keď v decembri 2021 zbankrotovalo 884 dlžníkov, ich tak v januári bolo o 16,97 percenta menej. Vyplýva to z analýzy správcu slovenských úverových registrov, spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau (CRIF SK).

Hlavná analytička Jana Marková sa domnieva, že jednou z hlavných príčin nízkeho počtu osobných bankrotov v januári minulého roku mohli byť okrem legislatívnej zmeny aj obmedzenia pre núdzový stav. "Keď si však uvedomíme, že v minulom roku každý mesiac priemerne zbankrotovalo 720 dlžníkov, počet občanov Slovenska, ktorí zbankrotovali v prvom mesiaci tohto roka, je len o 1,94 percenta vyšší,“ vysvetlila Jana Marková, hlavná analytička CRIF SK.

Bankrotujú mladí aj vzdelaní

Najviac podľa analýzy bankrotujú muži. Z celkového počtu osobných bankrotov vyhlásených v januári 2022 ich pripadalo na mužov 420 a na ženy 314.

Zo štatistík tiež vyplýva, že 2,86 percenta mužov malo vysokoškolské vzdelanie. Medzi zbankrotovanými ženami išlo o 3,50 percenta dlžníčok s vysokou školou.

Z pohľadu veku bankrotovali najmä štyridsiatnici. Druhou najpočetnejšou skupinou boli tridsiatnici.

Na čele rebríčka je Nitriansky kraj, kde v januári tohto roka vyhlásilo osobný bankrot 156 ľudí. Pre porovnanie v januári 2021 to bolo 51 ľudí.

„V medziročnom porovnaní počet osobných bankrotov vzrástol vo všetkých krajoch, najviac v Bratislavskom kraji – až o 625 percent,“ uvádza CRIF SK.

Prečítajte si tiež

Dve možnosti

Osobný bankrot označuje podľa Centra právnej pomoci oddlženie. Dlžník si môže vybrať dva spôsoby, a to konkurz alebo splátkový kalendár.

„Konkurz je najčastejšia forma oddlženia, pri ktorej sa zastavujú všetky dlhy dlžníka. Dlžník však prichádza o majetok, ak nejaký má. Nie je podmienkou, aby dlžník mal majetok na vyhlásenie konkurzu alebo mal príjem. Splátkový kalendár je druhý spôsob oddlženia, dlžníkovi ostáva celý jeho majetok ak nejaký má, ale musí vedieť splatiť svoje dlhy a musí mať stály príjem,“ uvádza Centrum právnej pomoci.

V januári bolo vyhlásených 729 konkurzov (99,32 percenta) a 5 dlžníkov (0,68 percenta) sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára.

Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, do konca januára 2022 bolo vyhlásených 58 796 osobných bankrotov obyvateľov Slovenskej republiky.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy

Zdroj: CRIF – Slovak Credit Bureau
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM