Peter Klimant Rôzne

Príroda sa už postupne prebúdza: Čo momentálne kvitne v Arboréte Mlyňany?

V našom okrese už môžeme nájsť kvitnúť prvých poslov jari - snežienky. Čo však iné kvety? Pozreli sme sa na najznámejší park nášho okresu. Čo momentálne kvitne v Arboréte Mlyňany?

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa už postupne prebúdza: Čo momentálne kvitne v Arboréte Mlyňany?
Zdroj: Dnes24.sk

Na to, že sme stále v zimnom období, prevláda u nás v posledné dni pomerne teplé počasie. To pravdepodobne zanechalo svoju stopu aj na prírode, ktorá sa už postupne prebúdza. V našich končinách už totiž môžeme vidieť kvitnúť prvých poslov jari – snežienky. Čo však iné kvety? Zisťovali sme v Arboréte Mlyňany…

V chránenom areáli Arboréta Mlyňany podľa vedeckých pracovníkov momentálne kvitne už päť rastlín. Menovite ide o liesku obyčajnú (foto č. 1.), hamamel mäkký (foto č. 2), hamamel prostredný (foto č. 3), zimovec včasný (foto č. 4) a rastlinu s exotickým názvom sarkokoka (foto č. 5).

Podľa vyjadrenia odborníka však nejde o žiadne predčasné kvitnutie. „Nástup vegetácie v Arboréte Mlyňany SAV v roku 2016 sa neodlišuje od normy za posledné roky, neboli zaznamenané nejaké výnimočné javy,“ vyjadril sa pre náš portál Peter Hoťka z Arboréta Mlyňany.

Arborétum Mlyňany sa rozkladá na ploche 67 hektárov. V súčasnosti je rozdelené na Ambrózyho semper vireo (vždyzelený) park, plochy východoázijskej, severoamerickej, kórejskej dendroflóry a plochu autochtónnej dendroflóry Slovenska. Súčasťou arboréta je rozárium. Arborétum je od roku 1951 zaradené medzi chránené areály IV. stupňa. Od roku 1963 je najstaršia plocha, Ambrózyho park spolu s kaštieľom, národnou kultúrnou pamiatkou.

Môže vás zaujímať:

Zavítala k nám už jar? Pri Moravciach sa objavili parádne snežienky

Šikovný prehľad na rok 2016: Arborétum pripravuje množstvo skvelých podujatí

V Arboréte Mlyňany momentálne kvitnú tieto rastliny
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM