Rôzne

Príroda sa postupne prebúdza: Pri Moravciach sa objavili parádne snežienky

Medzi prvé jarné kvety tradične patria snehobiele snežienky. Dočkali sme sa ich aj v našich končinách. Veď si to pozrite a nasajte blížiacu sa jarnú atmosféru :)

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa postupne prebúdza: Pri Moravciach sa objavili parádne snežienky
4
Galéria
Zdroj: Ivan Klbik

Snežienky sú tradičnými jarnými poslami. Kvitnúť začínajú najčastejšie v priebehu februára a marca. A že v tomto roku už začali kvitnúť aj v záhradách nášho regiónu,konkrétne v neďalekých Topoľčiankach, dokazujú zábery v našej fotogalérii, ktoré pre nás nafotil fotograf Ivan Klbik. Príroda sa začína preberať… :)

Snežienka jarná (galanthus nivalis) patrí medzi trvalky a v priaznivých podmienkach dorastá až do výšky 20 cm. Zvončekovité kvety pútajú pozornosť tromi snehobielymi okvetnými lístkami. Zaujímavosťou je, že rozkvitnuté dokážu odolať aj desaťstupňovým mrazom.

Snežienky sa smú trhať v záhradách, lúkach, lesoch, hájoch a iných oblastiach, vrátane do 2. stupňa ochrany. Za ich nezákonné natrhanie však hrozí mastná pokuta. Na území národných parkov, prírodných rezervácií a iných chránených areáloch s 3. až 5. stupňom ochrany je zbieranie a rovnako aj zber ďalších rastlín, vrátane ich plodov, zakázané. Zákaz sa vzťahuje aj na samotné kvety snežienok.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM